Gavez – biljka od koje zarastaju kosti

Gavez je biljka koja uživa ogromno povjerenje u narodu, naročito kada se radi o zarastanju slomljenih kostiju i zacjeljivanju sporozarastajućih rana.

Gavez (Symphytum officinale) je korovska biljka koja se vrlo brzo širi i za kratko vrijeme osvaja velike površine, naročito na vlažnim livadama, pored potoka, na sjenovitim mjestima kakva, ova biljka, voli. Gavez se vjekovima koristi u narodnom vidarstvu za  ubrzavanje zarastanja slomljenih kostiju. Korjen se kuva u mlijeku dok se ne dobije homogena kaša koja se nanosi na prelom u tankom sloju i ostavlja da djeluje dva sata. Potrebno je biti jako požljiv i ne stavljati ovu oblogu preko zgloba jer se lako može dogoditi da zglob okošta. Naravno potrebno je kost namjestiti odnosno vratiti na pravo mesto. U narodu se veruje da ako oblogu od gaveza držite dovoljno dugo preko dva prsta da će oni srasti.

Ove čudotvorne efekte gaveza potvrdila je i nauka. Ova biljka sadrži visok procenat purinskog derivata, alantoina koji stimuliše stvaranje novih ćelija (pored gaveza u manjem procentu sadrže ga i neven-Calendula officinalis i bokvica-Plantago major).Pored alantoina u ovoj biljci otkriveni su i hidrokoloidni polisaharidi, imunostimulativne supstance koje su nađene i u korjenu čička, matičnjaku, bokvici, imeli, zovi i nevenu. Zbog sadržaja alantoina ova biljka ulazi u sastav raznih melema za zarastanje rana, protiv hemoroida i proširenih vena. Melem od listova gaveza od velike je pomoći onima koji pate od reumatizma. Takođe ekstrakt korjena stavlja se u kreme za lice jer odlično ispravlja bore, a zahvaljujući alantoinu djelotvoran je i kod akni i u tretmanima problematične kože.

Tinktura od korjena gaveza je jako korisna iz ispiranje rana i uboja a djelotvorana je i kod modrica i otoka. Kašiku tinkture potrebno je razblažiti sa 100ml prokuvane vode, pa to koristiti za ispiranje ili za obloge.

Čajevi od korjena, ređe od lista gaveza koriste se u liječenju gastritisa i čira na želudcu i dvanaestopalačnom crijevu (najčešće u kombinaciji sa iđirotom, slatkim korjenom i bokvicom). Ovo se objašnjava delovanjem sluzi, tanina i naravno alantoina. Čajne mješavine sa gavezom preporučuju se i kod problema sa debelim crijevom, u slučajevima diverkulitisa i kolitisa. Zbog visokog sadržaja tanina i sluzi gavez efikasno zaustavlja proliv. Gavez ublažava kašalj i pospešuje izbacivanje sluzi, pomaže kod bronhitisa i emfizema pluća.

U poslednjih nekoliko godina sve više travara ne preporučuje unutrašnju upotrebu gaveza zbog toga što su u njemu, u tragovima, prisutni pirolizinski alkaloidi (otkriveni i u podbelu-Tussilago farfara). Za ove supstance je utvrđeno da mogu da oštete jetru. Međutim čini se da je ova bojazan prilično neopravdana s obzirom da u čaši piva ima više ovih jedinjenja nego u šolji čaja od gaveza. Međutim nemojte piti više od tri šolje čaja na dan i izbjegavajte ovu ljekovitu biljku ako vam jetra nije zdrava. Spoljašnja upotreba ove biljke je potpuno bezbjedna.

U Njemačkoj mlade listove gaveza dobro operu, iseckaju i stavljaju u omlet.

Od listova gaveza, potopljenih u kišnicu, može se napraviti odlično sredstvo za prskanje baštenskih biljaka, jer ih gavez štiti od insekata.

 

Obloge za brže zarastanje kostiju:

Punu šaku isitnjenog (svežeg ili suvog) korjena gaveza kuvati na tihoj vatri u 750 ml mlijeka. Uz stalno miješanje kuvati oko 10 minuta dok se ne dobije homogena masa. Kad se malo prohladi, rastanjiti i staviti na mjesto preloma, pazeći da zglob ostane slobodan. Preko toga uviti zavojem i držati 2 sata. Ponavljati svakodnevno deset dana.

 

Tinktura gaveza:

100g usitnjenog korjena gaveza preliti litrom alkohola (70%) ili jake rakije. Za pravljenje tinkture najpogodnije su staklene tegle sa dobrim poklopcem. Teglu dobro zatvoriti i ostaviti da stoji na tamnom mjestu dvanaest dana uz češće mućkanje. Procijediti i čuvati u tamnoj staklenoj flaši sa dobrim poklopcem. Koristiti razblaženo (1 supena kašika na 100ml prokuvane vode).

 

Melem od gaveza:

100g korjena i 50g listova gaveza dodati u 1 kilogram istopljene svinjske masti. Mast je prethodno potrebno isprati hladnom vodom, od soli. Kad je mast jako zagrijana, dodati biljku, promiješati i kada zapjeni skinuti sa vatre i miješati neko vrijeme. Poklopiti i ostaviti da odstoji 24 sata. Nakon toga smjesu blago zagrijevati uz stalno miješanje. Kada masa postane tečna, procijediti i sipati u čiste i suve staklene tegle. Kada se malo prohladi možete dodati po 15 kapi etarskih ulja ruzmarina i lavande. Ostaviti da se ohladi i čuvati u frižideru. Ovo je jedan od najboljih biljnih melema protiv reumatizma i išijasa. Takođe je vrlo djelotvoran i protiv hemoroida.

 

Čajna mješavina protiv čira na želudcu i dvanaestopalačnom crijevu:

 • Kantarion (Hypericum perforatum) …………………………..30g
 • Bokvica (Plantago major)…………………………………………20g
 • Gavez (Symphytum officinale)………………………………….20g
 • Slatki korjen (Glycyrhiza glabra)………………………………..10g
 • Matičnjak (Melissa officinalis)………………………………….10g
 • Iđirot (Acorus calamus)……………………………………………10g

 

Sve biljke pomiješati, pa tri supene kašike smješe preliti sa 750ml ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procijediti i piti po jednu šolju tri puta na dan pola sata prije jela.

 

Čajna mješavina protiv bronhitisa i upale pluća:

 • Oman (Inula helenium)…………………………30g
 • Morač (Foeniculum vulgare)…………………20g
 • Gavez (Symphytum officinale)………………20g
 • Bokvica (Plantago major)……………………..20g
 • Slatki korjen (Glycyrhiza glabra)…………….10g

 

Sve biljke pomiješati, pa tri supene kašike smješe preliti sa 750ml ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procijediti i piti po jednu šolju tri puta na dan pola sata prije jela.

 

Čajna mješavina protiv proliva:
Gavez sadrži puno tanina i sluzi, supstanci koje su od pomoći u slučaju dijareje.

 • Gavez (Symphytum officinale)……………………..30g
 • Virak (Alchemila vulgaris)……………………………30g
 • Plod divlje jabuke (Prunus malus)………………….30g
 • Majčina dušica(Thymus serpillium)…………………10g

 

Sve biljke pomiješati, pa dve supene kašike smješe preliti sa 500ml ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procijediti i popiti u gutljajima.

 

Momčilo Antonijević

Izvor:Snaga bilja

Kanal MOST-a

Comments

 1. Zanima me,posto pise da se ne stavlja na zglob,kako da stavim obloge na koleno,imao sam operaciju ligamenata?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: