Izliječite anemiju

Anemija nastaje zbog smanjenja zdravih crvenih krvnih zrnaca (RBC). Prvi simptomi anemije su veoma blagi. To se manifestuje u vidu opšte slabosti, brzog zamaranja. Ako se radi o ozbiljnijem obliku anemije, mogu se javiti glavobolje, vrtoglavice, rane u uglovima usana, pucanje noktiju, nedostatak apetita, bledilo kože, lupanje srca, teško disanje, nervoza, slabljenje muskulature i malaksalost. Postoji više vrsta anemije, a liječenje se vrši u zavisnosti od uzroka smanjenja broja eritrocita.

Znaci anemije

Analiza krvi je najbolja metoda ako sumnjate da ste anemični. Njeni rezultati će pokazati broj, veličinu i oblik eritrocita, a takođe i njihov procenat u krvi. Snižena vrijednost hematokrita ukazuje na manjak crvenih krvnih zrnaca ili njihovu brzu razgradnju. Drugi znak malokrvnosti je nivo hemoglobina (Hb). Normalne vrijednosti hemoglobina kreću se u rasponu od 120 do 160 g/l. Za muškarce to iznosi 180 g/l, a za žene 130 g/l.

Uzroci anemije

Crvena krvna zrnca nastaju u koštanoj srži kojoj su u tom procesu neophodni gvožđe, vitamini i proteini. Ako organizam ne dobije određene količine gvožđa najverovatnije će doći do malokrvnosti. Uzroci anemija mogu biti i gubitak krvi uzrokovan obilnim menstruacijama ili traumom, oslabljena proizvodnja eritrocita ili njihova pojačana razgradnja, oboljenja bubrega, jetre, zglobova, koštane srži, nedostatak vitamina.

Zbog nedovoljnog unosa gvožđa javlja se anemija. Naše tijelo ne može samo da proizvede gvožđe. Rezerve gvožđa se nalaze u crvenim krvnim zrncima (koja traju svega 120 dana), posle čega se gvožđe ponovo vraća u koštanu srž, gde se stvaraju novi eritrociti. Ukoliko organizam ne dobija nove količine gvožđa, koštana srž ne stvara dovoljno eritrocita i tada može nastati sideropenijska anemija. Ovu vrstu anemije odlikuje smanjenje volumena eritrocita.

Manjak gvožđa nastaje usled:

povećane potrebe za ovim oligoelementom (trudnoća ili razvoj organizma);
smanjene apsorpcije u organima za varenje;
krvarenja (menstruacija ili povreda);
nedovoljnog unosa putem hrane.

Liječenje malokrvnosti

U liječenju anemije najvažnije je nadoknaditi gvožđe. Njegova glavna i vrlo važna uloga u organizmu je da se nalazi u hemoglobinu koji služi za prenošenje kiseonika do svih ćelija u organizmu. Ulazi u sastav enzima koji omogućavaju oksido-redukcione procese i pomaže u stvaranju otpornosti organizma. U prirodi ga najviše ima u iznutricama, crvenom mesu, pšeničnim klicama, žumancu, krompiru, orasima, sušenom voću i lisnatom zelenom povrću. Apsorpciju gvožđa pomažu hlorovodonična kisjelina, vitamin C koji povećava stepen apsorpcije. Vitamin B6 je značajan za apsorpciju gvožđa ali je još značajniji za iskorišćavanje gvožđa u sintezi hemoglobina. Takođe, apsorpciju pospešuju i vitamini B2, B11, B12, kalcijum, bakar, fosfor, mangan.

 

 

 

Izvor:Zenskastrana

Još

Žene i stres

Radim dva posla puno radno vrijeme – šef sam centra za podršku … [Opširnije...]

Dobrota u davanju stvara ljubav.

Njemački pjesnik Rilke boravio je neko vrijeme u Parizu. Idući na … [Opširnije...]

DURMITOR( UNESCO World Heritage )

Šta čovjek da kaže za nekadašnje odmaralište bogova. A bogovi, oni na … [Opširnije...]

Saznajte koje su najveće greške u vrtlarstvu i kako na ekološki način da proizvedete svoju hranu i cvijeće

Izbjegnite najveće greške prilikom uređenja svoje zelene oaze. Vrtovi … [Opširnije...]

Bezumno je…

Mrzjeti sve ruže jer si se ogrebao na jedan trn... … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail