Hrana koja štiti arterije

Kardiovaskularne bolesti šire se kao divlji požar. Nutricionisti vjeruju da su one ‘kuga’ 21. vijeka. Jedan od ključnih rizika za razvoj srčanih bolesti su začepljene arterije. Ovo se ne događa preko noći, rezultat je to niza pogrešnih izbora hrane i načina života.

Vaše arterije su krvne žile koje prenose kiseonik i hranjive materije iz srca na ostatak tijela. One idu u mozak i ostatak tijela. Zdrave arterije su fleksibilne, jake, elastične, a krv teče kroz njih lako. Ali, s godinama masne materije, holesterol i ćelijski otpad formiraju začepljenja arterija. Ovaj plak može smanjiti arterijski protok krvi, ili, u nekim slučajevima, potpuno ga blokirati.

Kako plak raste, javlja se ateroskleroza. Ovo stanje uzrokuje da arterije postanu uske i otvrdnu. Začepljene arterije u različitim dijelovima tijela mogu dovesti do višestrukih medicinskih stanja, uključujući i smanjeni dotok krvi u potkoljenicama i drugim ekstremitetima (zbog začepljenosti u perifernim arterijama), anginu (bol u grudima), bolesti srca ili srčani udar (zbog začepljenja koronarne arterije); moždani udar (zbog začepljenja karotidne arterije koja dovodi kiseonik u mozak).

Glavni uzrok za začepljenje arterija se povezuje s konzumacijom procesirane hrane dodano zasićene mastima, hemikalijama i toksinima. Ali, kako postoje namirnice koje će se začepiti vaše arterije, postoji i nekoliko namirnica koje će ih očistiti. Dakle, ako ste se suočili s otežanim disanjem i boli u grudima, trebali bi dodati te namirnice u svoju ishranu.

Bijeli luk
Bijeli luk se koristi za liječenje bolesti srca i hipertenzije od davnih dana. Prema jednoj studiji luk može inhibirati kalcifikacije koronarnih arterija (zbog taloženja kalcijuma u koronarnim arterijama). Druga studija sprovedena od strane njemačkog naučnika profesora Güautntera Siegela, utvrdila je da bijeli luk u prahu može smanjiti formiranje nanoplaka do 40% i smanjiti veličinu nanoplaka koji je već formiran za do 20%.

Grožđe
Koristi grožđa dolaze iz flavonoida koji daju jarku ljubičastu boju grožđu, soku od grožđa i crnom vinu. Flavonoidi, kvercetin i resveratrol sprječavaju oksidaciju LDL kolesterola (“loš” kolesterol) koji dovodi do stvaranja plaka u zidovima arterija. Oni takođe mogu smanjiti rizik od razvoja krvnih ugrušaka koji dovode do srčanih udara.

Bobičasto voće
Bobičasto voće (kao što su jagode, maline, borovnice i kupine) bogato je antioksidansima flavonoidima (kao što je antocijanini) koji može spriječiti otvrdnjavanje arterija i pomoći skidanju plaka.

Jabuke
Jabuke sadrže pektin, topivo vlakno koje snižava holesterol. One također sadrže kvercetin, kalijum i magnezijum koji pomažu u održavanju krvnog pritiska pod kontrolom. Ostali plodovi bogati pektinom su kruške i agrumi.

Spanać
Spanaćje bogat luteinom koji ne samo da štiti od senilne makularne degeneracije, već može i pomoći u prevenciji srčanih napada te spriječiti nakupljanje plaka. Spanać takođe sadrži kalijum i folnu kiselinu, koji su dobri u prevenciji visokog krvnog pritiska.

Riba
Pogotovo masna riba poput lososa i tune koje su bogate omega 3 masnim kiselinama mogu spriječiti ugruške i nakupljanje holesterola. Studija sprovedena od strane istraživača na Univerzitetu Southampton otkrila je da omega 3 ulja zaustavljaju nakupljanje masnih naslaga u arterijama.

Maslinovo ulje
Istraživanja su pokazala da molekule lošeg kolesterola ako se miješaju s mononezasićenim mastima koje nalazimo u maslinovom ulju imaju manju vjerojatno da će oksidirati (samo oksidirani holesterol se može zalijepiti za zidove arterija u obliku plakova).

Paradajiz
Paradajizi su bogat likopenom, jedinjenjem kojei daje boju paradajuzu. On može značajno sniziti rizik od ateroskleroze, donosi nova studija korejskih naučnika. U studiji, istraživači su pronašli da žene s najvišim nivoom likopena u krvi imaju najmanje krute arterije.

Zeleni čaj
Zeleni čaj sadrži snažni antioksidans koji se zove flavonoid, a može poboljšati zdravlje osjetljivih ćelija sluznice krvnih sudova (endotelne stanice) i pomaže smanjiti rizik od bolesti srca. Disfunkcija endotelnih ćelija igra ključnu ulogu u razvoju začepljenih arterija. Istraživači su otkrili da osobe koje piju zeleni čaj značajno povećavaju širenje arterija (dilatacija) što je znak bolje funkcije krvnih sudova.

Nar
Nar sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u borbi protiv začepljenja arterija. Nova studija pokazuje da sok od nara smanjuje oštećenja krvnih sudova, ali može preokrenuti progresiju ove bolesti. Ispitivanja su pokazala da sok od nara smanjuje učinke stresa na ćelijama krvnih sudova stimulirajući proizvodnju ugljen dioksida.

 

 

Izvor:Centar zdravlja

Još

Vrijeme kestena

Za pitomi kesten, istoričari tvrde da je jedna od prvih namirnica koju … [Opširnije...]

VIDEO:Rupe sreće

Zahvaljujući nesvakidašnjoj aktivnosti dizajnera Steve Wheena rupe na … [Opširnije...]

Dramatične scene spašavanja: Mama lavica izvukla mladunče na sigurno

Pogledajte preslatku fotogaleriju u kojoj mama lavica spašava svoje … [Opširnije...]

VIDEO:2008Aug19 TWO Elephants Reunited After 20 Years KPBS documentary news

Priča o susretu dva slona posle 20 godina … [Opširnije...]

Ljekoviti pirinac

Pirinac (Oryza sativa) je porijeklom iz tropske Azije, osnovna hrana … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail