Ishrana za ljetnje dane

Jedan od načina kako smanjiti posledice ovih temperatura na naše zdravlje i raspoloženje je svakako, i pravilna ishrana. Nažalost, teško mijenjamo svoje navike u ishrani, iako malim promjenama možemo jako puno postići i pomoći svom tijelu u vrlo stresnim uuslovima kao što su ovako visoke temperature vazduha, posebno kad one dodju  rano. Kad se prosječne temperature postepeno povećavaju prema sredini ljeta tijelo može da se aklimatizuje do odredjenog stepena, ali kad temperature skoče naglo, šok za telo je izraženiji.

Reakcija tijela na povišene temperature je snižavanje tjelesne temperature znojenjem. Kao negativni efekt tog prirodnog tjelesnog obrambenog mehanizma može se pojaviti dehidracija organizma i druge povezane posledice. Naš zadatak je spriječiti pretjerano znojenje i nadoknaditi svaki gubitak tjelesne tečnosti.

Nepravilnom ishranom povećavamo znojenje organizma i dodatno gubimo na tjelesnoj tečnosti. Varenje teške hrane zahtijeva veću aktivnost našeg metabolizma, što indirektno povisuje našu tjelesnu temperaturu. Zbog toga ljeti treba težiti lakšim, niskokaloričnim namirnicama, prvenstveno voću i povrću. Ljeti našem tijelu je potrebno manje kalorija, odnosno energije koju dobija iz hrane, što je dodatni razlog da ljeti izbegavamo masnu i hranbu tešku za varenje.

Jako začinjena hrana, kao i kofein nikako nisu naši prijatelji za vrijeme povišenih temperatura. Ovi sastojci hrane samo povećavaju aktivnost našeg organizma i pojačavaju njegovo znojenje što nije naš cilj.

Treba pripaziti i sa slatkišima, sladoled, koji svi mi volimo pojesti,  baš nije idealno rješenje za borbu s vrućinama, osim kao kratkotrajni osjećaj olakšanja.

Ljeti slane grickalice ne morate  upotpunosti izbjegavati zbog  vrućina. Istina je da so vezuje vodu, ali treba znati da znojenjem se iz organizma osim vode izbacuje i ogromna količina soli pa i njih trebate na neki od načina vratiti u organizam.

Kako god se hranili znojenje nećemo u potpunosti izbeći. Odredjeni gubitak tečnosti znojenjem je neizbežan, prirodan, a za zdravlje organizma koristan proces. Gubitak tjelesne tečnosti prvenstveno ćemo nadoknaditi povećanim unosom vode i drugih osvježavajućih napitaka. Pogrešno je misliti da povećanim unosom vode pojačavamo znojenje, naime višak unešene tečnosti izlučuje se putem bubrega i mokraćnog kanala, a ne putem kože. Znojenjem kroz kožu tijelo gotovo isključivo snižava tjelesnu temperaturu, a ne rešava se viška tjelesne tečnosti.

Gazirana zasladjena pića takodje nisu preporučljiva, prednost uvek dajte običnoj nezasladjenoj vodi. Izbjegavajte pretjerano rashladjena pića jer i ona pojačavaju znojenje, a prednost dajte toplim i mlakim napicima koliko god to bilo čudno i teško za prihvatiti i usvojiti kao redovnu naviku.

Ljeti treba paziti na još nešto. Zbog izloženosti visokim temperaturama nepravilno odložena hrana se veoma brzo kvari. UIkoliko ne želite trovanje pokvarenom hranu, morate stalno biti na oprezu. Posebno, ako se zaljubljenik u prirodu i dosta vremena provodite na izletima gde volite spremiti roštilj, ili pojesti neki kolač. Svježa jaja su posebno osjetljiva na visoke temperature, kao i razne salame, meso, svježi sirevi, paštete i slično.

Visoke temperature nisu udar samo na vaše raspoloženje već na cio organizam. Stoga pomozite svom tijelu, nemojte mu još više otežavati, jedite prirodnu, sezonsku, svježu i laganu hranu. Naravno, hrana vas ne može zaštiti od ovog toplotnog udara, ali dobar izbor namirnica može vam olakšati da bolje podnesete ovaj dio godine.

Još

Šta pokloniti za Dan zaljubljenih?

Poklon za Dan zaljubljenih (14. februar) mora biti izabran pažljivo, … [Opširnije...]

Kanjoning – Kanjon Nevidio

Kanjoning je spuštanje kroz korito rijeke i to nizvodno sa ili bez … [Opširnije...]

Heljdija – pita od heljde

Recept tradicionalnog , ukusnog, i zdravog jela…. … [Opširnije...]

Oni koji znaju – ne govore; Oni koji govore – ne znaju.

Učenici su duboko raspravljali o La Tseovoj izreci: ''Oni koji … [Opširnije...]

VIDEO:Čarolija zahvalnosti

Zahvalnost je čarobna vrlina koja rehabilituje naš odnos prema … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail