Šume = život

Šume, koje se sastoje od različitih vrsta drveća imaju veću mogućnost da izdrže pustošenje, koje nastaje djelovanjem raznih štetočina od onih koje sadrže samo jednu vrstu, pokazalo je najnovije istraživanje.
Raznolikost drveća će potkrijepiti i podržati pojavu većeg broja insekata, i na taj način, osigurati broj predatora čiji je cilj da ograniče širenje štetočina, koje, inače, već dosta ugrožavaju šume širom planete, posebno u Kanadi.

 

“Različitost drveća čini šume otpornijim od onih u stilu plantaža,” objasnio je Eldon Ivlei, entomolog CFS – a (Kanadska šumska služba) u Frederiktonu, Nju Branzvik.
Novonastala otkrića posebno imaju uticaj na menadžment samih šumskih površina, kao i na plantaže sa komercijalniom svrhom.
Ivlei je, zajedno sa svojim kolegama, proučio tri dijela zemljišta Arkadijske šume u istočnoj kanadskoj provinciji. To je učinio sa ciljem da istraži na koji način biološka raznolikost može sačuvati šume od štetočina.
Proučili su tri sekcije šume: jedna je bila skoro cijela sastavljena od balsamovane jele, koja je omiljena meta noćnog leptira, poznatijeg kao “omorikin cvjetni crv”. Ovaj noćni leptir je jedan od najvećih destruktivnih insekata ove regije, na prostorima istočne Kanade.
Najezda štetočina počinje jednom u 35 godina, i kada počne, najčešće traje dok larve ne pojedu skoro većinu lišća.

 

 

Druge dvije površine koje su istraživali naučnici, bile su mješavina balsamovane jele i vrsti “jakog stabla” kao što su breza, javor i ostali lišćarski varijeteti.
Kanadski istraživači su otkrili da noćni leptir najviše “radio” u krajevima koji su potpuno prekriveni balsamovanom jelom, ostavljajući za sobom dva puta više larvi po kvadratnom metru, nego što to čini na drugim mjestima. Rezultati su bili poražavajući. Stopa smrtnosti u ovom kraju je bila čak tri puta veća od stope u druga dva dijela šume.
Posmatrajući ih odvojeno, naučnici su još utvrdili da, kako se povećava broj “cvjetnih crva”, tako se povećava i broj ostalih insekata i parazita. Veći insekti jedu manje, a većima se hrane ptice, i svi zajedno čine lanac ishrane.
Ipak, obilje ovih visoko rangiranih predatora je bilo još veće na površinama gde je bilo zastupljeno više raznolikog drveća, iz čega se može zaključiti da više vrsta drveća utiče na prejsek života insekata.
Ovo je važno zato što ekolozi misle da navala ovih, raznih insekata je upravo to što dozvoljava mnogim ekosistemima da ostanu stabilni i prežive periodičnu fluktuaciju (talasanje, kolebanje) u populaciji jednog ili više parazita.
“Što je veća raznolikost insekata, to je manji uticaj biljoždera, kao što je noćni leptir, na drveće,” rekao je Ivlei.
Istraživanje se pojavljuje u knjizi “Protokol Nacionalne akademije nauke”.

 

Preveo: Marko Radovanac

 

Izvor:Putovanjainfo

Još

Vrijeme kestena

Za pitomi kesten, istoričari tvrde da je jedna od prvih namirnica koju … [Opširnije...]

VIDEO:Rupe sreće

Zahvaljujući nesvakidašnjoj aktivnosti dizajnera Steve Wheena rupe na … [Opširnije...]

Dramatične scene spašavanja: Mama lavica izvukla mladunče na sigurno

Pogledajte preslatku fotogaleriju u kojoj mama lavica spašava svoje … [Opširnije...]

VIDEO:2008Aug19 TWO Elephants Reunited After 20 Years KPBS documentary news

Priča o susretu dva slona posle 20 godina … [Opširnije...]

Ljekoviti pirinac

Pirinac (Oryza sativa) je porijeklom iz tropske Azije, osnovna hrana … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail