Ječam hranljiva i ljekovita žitarica

Ječam koji su stari Grci slavili kao dar boginje Demetre, “majke žita”, danas je još uvijek nepravedno zapostavljena hrana s epitetom “sirotinjska hrana”, koju su zbog toga posprdno odbacivala tzv. gospoda. Kao kultura ječam se uzgajao još u kameno doba i pojedini narodi su ga preuzimali jedni od drugih kao  veoma vrijednu namirnicu. U novije doba, od kada se pšenica melje u bijelo brašno – u doba šećera i raznih poslastica od bijelog brašna, ječam je gotovo potpuno nestao iz kuhinja, čime je znatno osiromašena naša prirodna prehrana. Osim svoje velike hranjive vrijednosti, ječam spada i u ljekovite biljke jer ima brojna ljekovita svojstva. Ječmena sluz koja se stvara kuvanjem vrlo je ljekovita i vrijedna hrana u oboljenjima grla, želuca i crijeva. Ili kao obloga za sazrijevanje čireva i ublažavanje otoka i bolova u zglobovima. Ječmena voda nekad je bio napitak koji se primjenjivao kod povraćanja, i uopste svim upalama disajnog, probavnog i mokraćnog sistema.Ječmena voda pila se tokom mjesec dana 2 x dnevno.

Možda je najveća korist od ječma u tome što sadrži veoma veliku količinu biljnih vlakana. Samo 200g ječma sadrže 55% preporučene dnevne količine biljnih vlakana. To je više nego što ogromna većina ljudi koja se hrani na prosječan način unese sa svom harnom koju pojede tokom čitavog dana.

Takođe je utvrđeno da ječam donosi dobrobiti kardiovaskularnom sistemu, posebno kod žena u postmenopauzi. Rezultati objavljeni u Američkom časopisu za srce pokazali su da dodavanje ječma u ishranu usporava proces ateroskleroze (taloženja naslaga koje sužavaju krvne sudove).

Priprema ječmene vode:- 1 velika kasika – 1 litar, po mogućnosti, prirodne izvorske vode.Ječam se stavi u hladnu vodu i kad provri, ostaviti da kuva još 10 min. U prehrambenim preporukama od Hipokrata do Kushija ječam se uz smeđu kuvanu rižu preporučuje i kao za oporavak kod raka želuca i debelog crijeva.Poznati narodni doktor Sebastian Kneipp između ostalog ječam je preporučivao kao zamjenu za kavu. Cijelo zrno ječma prženo i samljeveno u mlinu za kavu izvrsna je zamjena za pravu kavu. Ječmena kava pomiješana s mlijekom daje vrlo hranjiv i zdrav napitak. Ječam je bogat mineralnim sastojcima kalija, fosfora, magnezijuma, kalcijuma, gvozdja, mangana, bakra i dr. Od vitamina sadrži gotovo sve vitamine grupe B. A posebno se cijeni zbog vitamina B12, koji je inače dosta rijedak u ostalim namirnicma biljnog porijekla.

G.Novak

Izvor:Advance

Još

Otkrij ljubav

Uzmi osmjeh i daruj ga onome ko ga nikad nije imao. Uzmi zrak sunca … [Opširnije...]

Velikodušnost

Velikodušnost je plod duše, a ne uma ili nečeg drugog.Škrtost je plod … [Opširnije...]

JOGURT ČUVA SRCE

Australijski istraživači su ispitivali prehrambene navike više od 1080 … [Opširnije...]

Osjecaj davanja je velicanstven i oplemenjujuci!

Bilo je to davno. Na zemlji je nastala velika suša: potoci, rijeke i … [Opširnije...]

Unutrašnja ljepota

Unutrašnja ljepota i sklad se uvijek "prikažu" na licu...Mogu se ljudi … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail