Njeno veličanstvo zelena salata

Salata (lactuca sativa L.) se uspješno uzgaja u različitim oblicima zaštićenog prostora i na otvorenom. Rast i razvoj odvija se na temperaturama 10-18 C, a u fazi formiranja glavice 5-8 C. Dobro podnosi kratkotrajne mrazeve u ranijim fazama porasta (rozeta) čak i do -8 C. Visoke temperature 25 C, a naročito 30 C dovode do ubrzanog cvjetanja.

Salata je usjev kratke vegetacije, 50 do 120 dana, što zavisi od tipa, sortimenta, sezone i uslova sadnje. U objektima zaštićenog prostora, salata je uglavnom ozimi usjev, koji se u stakleničkoj proizvodnji sadi uz dopunsko zagrijavanje, dok se u plastenicima uglavnom proizvodi bez grijanja u kasnu jesen i početkom proljeća.

Na otvorenom polju salata se sadi u proljetnoj, ljetnoj i jesenjoj proizvodnji, kada ne postoje značajna ograničenja u smislu meteroloških zahtjeva, ukoliko se odabere adekvatan sortiment i tehnologija sadnje.
Zelena salata je veoma zahvalna i korisna biljka i daće dobre rezultate i na malom prostoru…

Ublažava bol nesanicu i nervnu napetost

Zelena salata bila je slavna još u antička vremena, zbog svog mlječnog soka, koga ima najviše u korjenu, lisnim rebrima i mladim stabljikama. Ovaj mlječni sok naziva se i laktukarijum i deluje pomalo kao opijum, osim što je neškodljiv. U medicini je potvrđeno da laktukarijum ublažava bol i nervnu napetost, i da osigurava lijep san. Zato, ako imate problema sa nesanicom, probajte da prije spavanja pojedete malo zelene salate uz neke začin (koriste se maslinovo, sojino ili suncokretovo ulje, vinsko, jabukovo ili alkoholno sirće, limunov sok, crne ili zelene masline, prelivi od bijelog luka, peršun, mirođija, majonez, a može se dodati i malo krompira, kuvanih jaja, rotkvica, cvekle…). Zahvaljujući visokom sadržaju biljnih vlakana i spojeva koja joj daju karakterističan gorkasti ukus, zelena salata podstiče izbacivanje toksina iz organizma, što naročito odgovara jetri.

Zelena salata u prevenciji raka

Zelena salata bogata je vlaknima koja pomažu u snižavanju holesterola, a korisna je i kod prevencije zatvora. Dobra vijest je i da se jedući salatu osećate sitijima, pa i manje jedete, odnosno mršavite bez izgladnjivanja i mučenja. Naime, dokazano je kako je riječ o idealnoj dijetalna namirnica – ima manje od 200 kalorija po kilogramu.

Isto tako, ako salata postane sastavni dio vašeg svakodnevnog jelovnika, najverovatnije ćete za kratko vrijeme povećati nivo antioksidansa u krvi (vitamina C i E, likopena, folne kiseline, kao i alfa i beta karotena) koji organizam štite od slobodnih radikala.

Zbog svega navedenog, pokazalo se kako su ljudi koji jedu puno zelene salate zdraviji i imaju manji rizik od dobijanja raka u području glave i vrata, čak i ako piju i puše.

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: