Javorov sirup je nova super hrana

Do nedavno su stručnjaci znali kako čisti javorov sirup sadrži 20 ljekovitih supstanci, međutim, sada su otkrili 34 nove!

Istraživači Univerziteta Rhode Island prošle su godine došli do zaključka kako javorov sirup ima antikancerogena, antibakterijska i antidijabetička svojstva. Sada su u ovom sirupu izdvojili fenole koji imaju antioksidativni učinak i pomažu protiv smrtonosnih bolesti. “Priroda je najbolji doktor”, tvrdi dr. Navindra Seeram, vodja  studije o javorovom sirupu.

“Znamo da su sastojci [sirupa] protivupalne, a upale su povezane s ozbiljnim hroničnim bolestima, kao što su bolesti srca, dijabetes, određene vrste raka i neurodegeneričke bolesti, poput Alzheimerove bolesti. Garantujem da je vrlo malo, ako ih ima uopstee, prirodnih zaslađivača koji imaju ovaj antioksidaivni koktel dobrotvornih sastojaka: sadrži dobrobitne sastojke koje nalazimo u bobičastom voću, nekim čajevima i lanenim sjemenkama”, objasnio je Seeram.

Quebecol – koju su istraživači nazvali u čast kanadske provincije Quebec, svjetskog lidera u proizvodnji javorovog sirupa. Quebecol ima jedinstvenu hemijsku strukturu koja do sada nije pronađena u prirodi.

Iako je javorov sirup pravi rudnik zdravstvenih dobrobiti, stručnjaci upozoravaju da ne pretjerate s njegovom konzumacijom. Koristite ga onako kako ga tradicionalno na Novom kontinentu jedu – kao preliv za palačinke. Zdraviji je od kukuruznog fruktoznog sirupa i ima bolji ukus.

Javorov sirup

Ako se uzme u obzir da je javorov list zaštitni znak Kanade, zbog čega se nalazi i na njihovoj zastavi i novčanicama, nije teško zaključiti da se u Kanadi uzgajaju pretežito javorove šume.

Neke vrste javorova drveta, kada se zarežu, daju veću količinu gustog slatkog soka specifičnog mirisa – javorova sirupa (maple syrup). To je kanadska tradicija, pa ga mnogi upotrebljavaju kao sladilo, umjesto klasičnog šećera.

Javorov sirup sastoji se od saharoze i invertnog šećera.

Dobivanje sirupa

Premda svi javori sadrže slatki sok, za dobivanje sirupa (sap) upotrebljavaju se posebne vrste javorova drveta (Acer saccharum) koje sadrže najviše šećera. U vrijeme dok u šumi još uvijek ima snijega (februar – mart) a temperature osciliraju od niskih noću do relativno visokih danju, drveće na zarezanim mjestima ispušta sok koji žljebovima u kapima curi u posude. Kada se posude napune, sirup se ukuvava do gustoće koja odgovara onoj kod rijetkog meda (najčešće na licu mjesta – dakle, na starinski način).

Dobiveni sap sadrži oko 2 posto šećera, slatkog je ukusa i specifičnog mirisa i vrlo je tražen, i u doma’instvu i u industriji, za izradu kolača i raznih poslastica.

Dolaskom toplijeg vremena “iscrpljivanje” soka smatra se završenim do sljedeće sezone. Završetak sezone prepoznaje se po tome što se lišće javora uvrne.

Da bi se dobio 1 galon (3, 75 l) čistog sirupa standardnog kvaliteteta, treba ukuvati 40-ak galona (151, 4 l) javorova soka.

Najveći proizvođač javorovog soka u SAD-u je država Vermont, a prema postojećim propisima USDA, sirup se, primjereno postignutoj boji, svrstava u četiri kvalitetne kategorije.

U novije vrijeme izvornom se sirupu dodaje kukuruzni ili drugi sirup, a od javorovog sirupa zadržava samo aroma. Tako postoje bomboni od stopostotnog javorova sirupa, od 50-postotnog ili bomboni s još manjim postotkom sirupa.

Jasno da je i cijena prilagođena sadržaju temeljne sirovine.Pod pojmom maple cream podrazumijeva se najgušći oblik sirupa koji ima konzistenciju našeg meda, a upotrebljava se za dobivanje raznih vrsta bombona.

Čuvanje i upotreba sirupa

Javorov sirup čisti je prirodni proizvod koji u pravilu ne sadrži nikakve dodatke (konzervanse) i može se dugo čuvati. Računa se da neotvorena posuda s javorovim sirupom može u neohlađenom prostoru stajati godinu dana a da ništa ne izgubi od svojeg kvaliteteta.

Upravo zbog toga vrlo je cijenjen i kao namirnica (sladilo), kao aroma i kao industrijska sirovina (bomboni, pločice, kolači). Tzv. kvarenje sirupa očituje se u hvatanju tanke pokožice od plijesni koja se lagano skine i sirup je ponovno upotrebljiv (slično kao kod bakinog pekmeza).

Zanimljivo je da se javorov sirup, bez obzira na to bio otvoren ili neotvoren, na niskim temperaturama neće scvrsnuti. Djeci se može mazati na hljeb, njime se mogu sladiti  palačinke (pancakes) i prelijevati voćne salate ili biskvitni kolači.

Premda se za spremanje javorova soka upotrebljavaju plastični kontejneri, kao najbolje rješenje preporučuju se staklene boce koje najmanje utiču na konačni kvalitet proizvoda.

Što se tiče kuhinjske upotrebe javorova sirupa, treba reći da jednu šolju bijelog šećera može zamijeniti ¾ šolje sirupa.

Postoji i organska proizvodnja javorova sirupa, premda nema veće opasnosti od kontaminacije jer se javorove šume nalaze daleko od gradskih središta.

IZVOR:Ordinacija & colinarka

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: