Pripremite zemljište i zasadite baštu u četiri koraka

Postoji nekoliko osnovnih stvari koje morate uraditi prije nego što počnete da sadite baštu. Ako samo postavite biljku u zemlju, nećete dobiti dobre rezultate. Priprema je naročito važna kod višegodišnjih biljaka.

TESTIRANJE ZEMLJIŠTA
Prvi korak je testiranje zemljišta. To testiranje mogu obaviti labaratorije specijalizovane za ovu vrstu posla. Uzmite više uzoraka zemljišta na kome ćete saditi kako biste dobili najtačnije rezultate.

PRIPREMA ZEMLJIŠTA
Kada dobijete rezultate analize, pažljivo ih proučite kako biste znali koje hranljive materije nedostaju. Često je potrebno đubrenje kako bi se poboljšala plodnost zemljišta. Dobra drenaža je veoma bitna kod mnogih biljaka, jer sprečava taloženje vode oko korjena, što dovodi do njegovog truljenja i stvaranja gljivičnih oboljenja.

ODREĐIVANJE MESTA BILJKAMA
Postoji nekoliko faktora koji utiču na ovu odluku. Među njima su visina i širina biljke, potreba za sunčevom svjetlošću i vodom i zaštita od vjetra. Crtanje plana na papiru vam može biti od koristi. Grupisanje biljaka prema potrebi za vodom je dobra ideja, a i uštedjeće vam trud.

SAĐENJE I PRESAĐIVANJE
Kada sadite, sledite upustvo sa pakovanja. Neko sjeme se sadi na maloj dubini, neko samo razbaca po površini jer mu je potrebna sunčeva svjetlost. Kod presađivanja pazite da ne oštetite korjen biljke i uvijek imajte na umu da mlade biljke mogu uvenuti zbog šoka prilikom presađivanja.

 

 

 

Izvor:smedia

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: