Sočno bobičasto voće

Ako uzgajate jagode, ribizle i maline, onda svakako iskoristite i plod i list.
Bobičasto voće je najljepše kad ga jedete sasvim svježeg, a najsvježije je, naravno, iz vaše bašte. Evo kratkog pregleda najznačajnijih kvaliteta ovih osvežavajućih plodova.

  • Maline su bogate važnim folnim kiselinama iz velike porodice B vitamina. Dobre su za srce i krvotok.
  • Borovnice su veoma bogate manganom, koji je vrlo važan za izgradnju krvnih sudova i veznog tkiva.
  • Kupine imaju dosta kalcijuma, koji jača kosti i zube, a utiče i na povećanje mišićne mase i jačanje mišićnih nerava.
  • Ribizle su, doduše, kisjele, ali su vrlo zdrave: kalijum oslobađa od suvišne vode, dok biotin povoljno deluje na kožu i kosu.
  • Jagode su bogate vitaminom C, pa stoga jačaju odbrambene snage i podmlađuju kožu.

Domaći čaj

Predlažemo da iskoristite ne samo plodove već i list bobičastog voća. Evo recepta za narodni čaj koji se koristi kao prijatan napitak, lijek i sredstvo za osvježenje:
– list ribizle (50 g)
– list maline (30 g)
– list kupine (30 g)
– list matičnjaka (30 g)
– list nane (30 g)
– list lipe (30 g)
– plod šipka (50 g)

PRIPREMA:
Sve blago izmiješajte. Jednu supenu kašika čaja (smješe), a to je 15 g, prelijte sa 200 g ključale vode. Nakon 30 minuta čaj procijedite i pijte nezaslađen ili zaslađen, po ukusu

Izvor:Moja lisa

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: