Spas umjesto insekticida

Nemojte se hvatati za hemijska sredstva čim ugledate nekog insekta kako gricka njježne djelove biljaka i iz listova isisava sok. Prava pomoć može stići i iz carstva životinja.

Kada se pomene pojam korisni insekti, prvo se pomisli na bubamare. One se hrane insektima koji napadaju ukrasne i korisne biljke – a to iz naše perspektive izgleda loše i štetno. Kao i ovaj simpatični gost i druge korisne životinje pod kontrolom drže štetočine, ali ih ne mogu istrijebiti, što je prirodno! Biljke ne bi trebalo da tretirate insekticidima jer se tada uništavaju svi insekti, i dobri i loši.

Korisne insekte najbolje je da poštedite! Ali to je moguće samo onda kada umijete da ih prepoznate. Ovde ćemo vam predstaviti najvažnije nematode:

1. Mušicu najčešće srećemo kao odraslog insekta, koji se hrani nektarom odnosno mednom rosom i sakuplja jaja naslagana na listovima. Sitne izdužene larve usisavaju lisne i štitaste vaši, pauke i gusjenice sa šupljim vilicama, i razvijaju se u bijele, loptaste čaure.

2. Pčele, bumbari kao i divlje pčele zauzimaju posebno mjesto među korisnim životinjicama. Oni kao oprašivači cvjetnica obezbeđuju dobar rod. To je dovoljan razlog da odustanete od tretiranja biljaka sredstvima za suzbijanje štetočina.

3. Mušica vrataš dugačka je svega 8-15 mm, ali kod prilikom napada na štitaste i lisne vaši privlači pažnju jer munjevitom brzinom pomjera glavu. Njene isto tako brze larve love štetočine sve dok se ne ispupe iz čaure u lutke.

4. Uholaža ima dvostruku prirodu. Njeguje svoje potomstvo (jaja stavlja u mala gijnezda, hrani larve), noću lovi biljne vaši svake vrste, male gusjenice, zemljane mušice – a hrani se i nježnim cvjetnim laticama. Oštećenja nastala izjedanjem neznatna su u poređenju s korisnim efektima koje priređuje ovaj 1,5 cm dugačak insekt

5. Bubamara brzo prolazi različite faze od jajašca naslaganih ispod listova, preko stadijuma larve i lutke sve do odraslog insekta (u različitim bojama i sa različitim šarama). Tako se prilagođava hrani koja joj je na raspolaganju. Ovaj insekt dnevno se prehranjuje sa oko 50 lisnih vaši, štitastih vaši ili bubica i pojede više hiljada tokom svog života. Posebno proždrljive jesu šarene larve.

6. Cantharidae ima različitu boju, ali uglavnom tamnosmeđu, žuto-crvenu i žutu, i hrani se cvjetnim polenom. Riječ je o bubici dugačkoj svega 28 mm, čije su larve tamnije boje, sa sitnim dlačicama, i hrane se lisnim vašima, paucima i puževima golaćima.

7. Nabidae imaju veličinu od 5 do 11 mm i kao i sve stenice hrane se tečnom hranom. Zbog toga se ovi insekti i skrivene larve hrane gusjenicama, vašima, bijelim mušicama, paucima i jajima insekata.

8. Vilini konjici se hrane bubicama, krilatim lisnim vašima, skakavcima i drugim insektima u letu. Njihove larve u baštenskom jezeru hrane se sitnim životinjama.

9. Syrphidae (na slici) voli polen i nektar, a štiti se upozoravajućom mimikrijom osa. Ciljano polažu jaja u blizini kolonija lisnih vaši. Iz ovakvih „soba sa zalihama“ svaka larva sve do pretvaranja u čauru pojede oko 400 štetočina.

10. Ichneumonidae su tanke, velike od 15 do 20 mm, imaju „struk” kao i ose i dugačke, vibrirajuće pipke. Njihova larva se hrani telesnim sokovima domaćina. On ugine tek kada se stvori čaura. Korisne životinje treba stalno umereno hraniti.

Zbog svega ovoga, treba da sačekate kad primetite štetočine. Nematode će ih sigurno otkriti i redukovati njihov broj.

Izvor:Mojalisa

Još

Spriječite ujede komaraca

Komarci i druge napasti tokom ljeta počinju da nas napadaju iz svih … [Opširnije...]

Biti kreativan

Kreativnost je vrlo korisna osobina. To je proces stvaranja nečeg … [Opširnije...]

Savjeti za lijepo razmišljanje

Čuvaj fotografije iz mladosti po svaku cijenu. Za 20 godina će ti … [Opširnije...]

Drenjine

Cvjetovi drenjina su veliki izbor nektara za pcele, a plod sadrzi … [Opširnije...]

Povjerenje

Bilo je to prije mnogo godina. U jednoj zemlji živio je kralj koji je … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail