Ljubav

Kad vas ljubav pozove, podite za njom, Premda su staze njene tegobne i strme. A kad vas krila njena obgrle, prepustite joj se, Premda vas mac, skriven medu perima njenim, moze povrijediti. A kad vam progovori, vjerujte joj, Premda vam glas njen moze unistiti snove, k’o što sjeverac opustoši vrt. Jer, baš kao sto vas krunise, ljubav ce vas i razapeti. Isto kao što vas podstice da rastete, isto tako ce vas i okresati. Kao sto se uspinje do visina vaših i miluje vam grancice najtananije što trepere na suncu, Tako ce se spustiti i do vašeg korjenja i protresti ga u njegovom prijanjanju za zemlju. Poput snoplja pšenicnog, sakupice vas u narucje svoje. Omlatice vas, da bi vas ogolila. Prosijace vas, da bi vas otrijebila od kukolja. Samljece vas, do bjeline. Umjesice vas, dok ne postanete gipki; A onda ce vas izloziti svojoj svetoj vatri, tako da postanete sveti hljeb za svetu Boziju svetkovinu.

Sve ce vam to ljubav uciniti, ne biste li spoznali tajne svoga srca i u spoznaji toj postali dio srca zivota.
Budete li, pak, u strahu svome trazili samo ljubavni mir i zadovoljstvo, Bolje vam je onda da pokrijete golotinju svoju, i odete sa gumna ljubavi, U svet koji ne poznaje godišnja doba gde cete se smijati, al’ ne punocom smijeha svog i plakati, al’ ne do poslednje suze svoje.

Ljubav ne daje ništa osim sebe i ništa ne uzima, osim sebe. Ljubav ne posjeduje, niti dopušta da je poseduju; Jer, ljubav je dovoljna ljubavi.

Kad volite, ne treba da kazete: „Bog mi je u srcu“, vec: „Ja sam u srcu Bozijem.“
I nemojte misliti da mozete usmjeriti puteve ljubavi, jer ljubav, ako joj se ucinite vrijednima, usmjerice vaše puteve.

Ljubav nema drugih zelja nego da se ispuni. Ali, ako volite a morate još i da zelite, neka vam ovo budu zelje: Da se istopite i budete kao potok razigrani što pjeva svoj milozvuk noci. Da spoznate bol prevelike njeznosti. Da vas rani sopsvtveno poimanje ljubavi; I da krvarite drage volje i radosno. Da se probudite u praskozorje sa srcem krilatim i uputite zahvalnicu za još jedan dan ljubavi; Da otpocnete u poslepodnevnom casu i razmišljate o ljubavnom zanosu; Da se s veceri vratite kuci sa zahvalnošcu, A potom da usnite s molitvom za voljenog u srcu i pjesmom slavljenickom na usnama?

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: