Aronija – najjači dosad poznati ANTIOKSIDANS

Sibirska Aronija (Aronia Melanocarpa) potiče iz Severne Amerike, a kasnije je prenijeta u Sibir i sjeverne djelove istočne Evrope. Indijanci su prvi prepoznali njena ljekovita svojstva i upotrebljavali su je u ishrani.
Zreli plodovi Sibirske aronije sadrže velike količine biofenola, tanina, katehina, flavonida, antocijanina (najviše od svih dosad poznatih voćnih vrsta), folnu kiselinu, vitamine A,C (8-10 puta veću koncentraciju nego u južnom voću), B2, B6, B9, E i veoma rijedak vitamin P, kao i betakaroten, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, molibden, jod i fosfor. Ogromna količina tanina i flavonida, gdje glavnu ulogu ima antocijanin, Sibirsku Aroniju čini najjačim dosad poznatim ANTIOKSIDANSOM.

Ljekovita svojstva i primjena

 • Antikancerogeno dejstvo – u visokom procentu ubija maligne ćelije kod tumora mozga, pluća, debelog crijeva i jetre (antocijanin i proantocijanidin)
 • Antioksidans – sprečava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma (tanini, flavonidi, vitamin C, vitamin E)
 • Glava – poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave i pomaže kod glavobolja i migrene, zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvara snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti (antocijanin, vitamin P)
 • Srce – smanjuje visok krvni pritisak, vraća loš holesterol u normalu i podstiče porast dobrog, omogućava brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara, regeneriše fino arterijsko mišićno tkivo i povećava njihovu elastičnost, poboljšava prokrvljenost miokarda podstičući stvaranje nove mreže finih krvnih sudova posle gubitka funkcije starih, stvara potpunu zaštitu od začepljenja (antocijanin, biofenoli, vitamin P)
 • Urinarni trakt – leči irinarne infenkcije (5-10 puta efikasnije od kanadske brusnice) i upalu prostate (proantocijanidin)
 • Jačanje imuniteta – sprečava bakterijske i virusne infekcije (prehlada, grip…) (biofenoli, vitamin C)
 • Endokrine žlijezde – poboljšava lučenje hormona i reguliše rad štitne žlijezde, reguliše nivo šećera i hemoglobina u krvi, rad pankreasa i leči diebetes. Sadrži rijedak voćni šećer SORBITOL čime pomaže dijetetsku ishranu (sorbitol, antocijanin)
 • Krv i krvni sudovi – popravlja krvnu sliku i čisti krv, poboljšava cirkulaciju, smanjuje povišen krvni pritisak, smanjuje loš holesterol i reguliše šećer, povećava elastičnost krvnih sudova (posebno je značajno za dijabetičare) i sprečava njihovo začepljenje, sprečava aterosklerozu i smanjuje tegobe kod upaljenih i proširenih vena (flavonidi, vitamin P, proantocijanidin, biofenoli)
 • Želudac – smiruje grčeve i bolove želuca, smiruje upalu sluznice želuca, pomaže kod čira na želucu i želudačne nervoze (antocijanin)
 • Crijeva – smiruje grčeve i bolove u crijevima, smiruje upalu sluznice crijeva i zaustavlja prolive.
 • Jetra i žuč – poboljšava rad jetre i izlučivanje žuči, čisti jetru od masnoće, regeneriše je i kod teških oboljenja, liječi i reguliše upalu žučne kese i žučnih kanala, žuticu, žučni pijesk i žučni kamen (fenoli, flavonidi)
 • Oči – poboljšava vid, liječi degenerativne promjene na makuli, štiti oči od UV žračenja, sprečava nastanak katarakte (antocijanin, vitamin P, betakaroten)
 • Koža – povećava elastičnost i značajno smanjuje prisustvo bora i strija, uklanja tamne fleke od sunca i ispucale kapilare, osvježava kožu, usporava starenje (vitamin E, betakaroten, flavonidi)
 • Čišćenje organizma – vezuje se za teške metale i radioaktivne elemente u tijelu i omogućava njihovo izlučivanje što je od najveće koristi posle izloženosti zračenju kod postoperativne terapije (masovno korišćena nakon nesreće u Černobilju za smanjenje tegoba najizloženijim službenim licima)
 • Višestruko skraćuje vrijeme zarastanja rana i vrši njihovu dezinfekciju; što je naročito važno u postoperativnom periodu (biofenoli, vitamin P,C i E)

Dr. Slobodanka Babić


Uzgoj

Aronija ima vrlo male zahtjeve u pogledu mjesta uzgoja i klime, tako da se može saditi u vrlo različitim područjima. Ali ipak uzimajući u obzir da je aronija porijeklom iz područja s uticajem atlantske klime bolje uspijeva na staništu  s višom vlažnošću zemljista i vazduha. Optimalna količina padavina 500 – 600 mm godišnje. Aronija dobro uspijeva čak i na zemljistima s visokim nivoom podzemne vode, gdje druge vrste voća, poput jabuka i višanja, ne uspijevaju. Aronija  dobro uspijeva kad se uzgaja i na kamenom tlu, s malo zemlje, kao što je, npr. kršovito primorska regija. Pri sadnji aronije treba izbjegavati ekstremno suva pješčana zemljista i zbijena tla vlažna.  Mraz gotovo uopste ne može naškoditi stabljici i cvijetu aronije. Ozbiljna oštećenja od smrzavanja mogu se očekivati tek pri temperaturama od -23°C početkom zime i na -30°C sredinom zime. Kritična temperaturna granica zemljista iznosi -11°C.

Plodovi dozrijevaju u vremenu od početka do sredine avgusta. Budući da svi plodovi najčešće dozrijevaju u isto vrijeme, potreba je samo jedna berba. Kako plodovi ne bi prezreli i počeli otpadati, berbu treba obaviti brzo odmah posle početka zrenja. Neke bobice ipak mogu dozrjeti prije ostalih. Berba može biti ručna ili masinska. Kod  ručnog branja  plodovi se otkidaju palcem, pri čemu se može ubrati do 12 kg na sat.  Na većim plantažama uobičajena je masinska berba, a učinak radne masine se kreće od 3 do 4 sata za hektar.

Posle berbe plodovi se moraju što je moguće prije preraditi, a kratkoročno se mogu uskladištiti u plastičnim ili drvenim košarama. Ako se plodovi ne prerađuju odmah poslije berbe, mogu se naglo zamrznuti i uskladištiti. Kod običnog uskladištenja pri 15 – 25°C  i 80 % relativne vlažnosti vazduha zreli plodovi mogu se održati dvije nedjelje

Zavisno o načinu sadnje moguće je ostvariti oko 80 – 120 dt/ha. Predviđeni rok trajanja plantaže aronije se procjenjuje se na oko 20 godina.

Proizvodi od aronije

Samo neki od proizvoda gdje se koriste plodovi aronije:

 • sokovi
 • likeri i rakije
 • jogurti
 • konditorska industrija
 • prirodne boje
 • farmaceutska industrija

Svježi plodovi imaju trpak ukus, sok miriše po bademima i opora je ukusa. Iskoristivost ploda aronije za sok je visokih 75 – 80 %, što možemo i povećati  za 6 %, ako plodovi prije cijeđenja odleže neko vrijeme na -5°C. Prerađivačka industrija veoma cijeni sok aronije kao prirodno sredstvo za bojenje, budući da je tamnocrvena i crna boja vidljiva i posle stostrukog razrijeđenja. S druge strane, sokom aronije može se popraviti ukus i boja drugih sokova. Osim čistoga soka, proizvodi aronije u tecnom stanju su još i miješani sok, nektar, koncentrat, sirup i osvježavajuća pića.

Takođe se sve više prepoznaje vrijednost aronije za punjenje karamela, čokoladnih bombona, za proizvodnju kandiranog voća i sladoleda.

Od jednoga kilograma plodova aronije može se dobiti do 320 g obojene materije antocijana. Za bojenje namirnica može se koristiti i ekstrakt dobiven iz ostataka nakon cijedjenja voća.

Plodovi se mogu na mnogo načina koristiti i u svojoj kuhinji, ponajprije miješanjem s drugim voćem. Od aronije se uglavnom pravi pekmez i kompot, ali se ona može i sušiti. Kompot je oporog i kisjelkastog ukusa. Osim toga, od aronije se može praviti i marmelada, žele i kandirano voće. Plodovi aronije koriste se u proizvodnji marmelade od jagoda, kojoj oni daju tamniju boju i veću stabilnost. Ovdje treba dodati da se plodovi posle odmrzavanja gotovo uopste ne razlikuju od svježih, ni po boji, ni po čvrstoći. Ipak, nemaju više onako opor ukus pa više nisu tako prikladni za daljnju preradu.

Od aronije se proizvode sokovi, likeri i jogurt , te visokokvalitetno crveno desertno vino. Aronija se koristila čak i za proizvodnju deserta od slatkog jogurta.


Izvor:Nutricia/Aronija

Advertisements

Još

Gluvi pas naučio jezik znakova

Jazavičar po imenu Sparki je, nakon dresure od strane zatvorenika, … [Opširnije...]

Rabindranath Tagore

I danas, nakon stotinu ljeta od kako su potekle, žive Tagorine pjesme, … [Opširnije...]

Askorbinska kisjelina(Vitamin C )

Vitamin C je veoma važna osnova za rast i snagu potkožnog tkiva, … [Opširnije...]

Dobrobiti morske vode

Morska voda već se dugo koristi u terapeutske svrhe. Drevni grci i … [Opširnije...]

Blagotvorna lincura

Kao ljekovita biljka, lincura se vjekovima koristi u narodnoj … [Opširnije...]

Comments

 1. Andrea Femić says:

  Da li postoji u Crnoj Gori prodajno mjesto sadnica, kao/ili plodova i proizvoda od aronije. Živim u Herceg Novom i smatram da bi dobro ispjevala u mojoj bašti :)..

  Srdačan pozdrav,

  Andrea Femić

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail