Zbog pesticida najviše otrova unesemo kroz jabuku i celer(rizicno voće i povrće je najbolje prati u vodi sa malo sirćeta)

Moderna poljoprivredna proizvodnja najviše pesticida servira nam u jabukama, celeru, trešnjama, grožđu, zelenoj salati, krompiru i paprikama.Hrana koja u toku proizvodnje, obrade i skladištenja nije podvrgnuta tretiranju pesticidima i herbicidima kao ni drugim hemijskim sredstvima može se zvati organskom.
Vjeruje se da je konzumacija konvencionalne hrane i pesticida u njoj, uzrok sve većeg broja alergijskih reakcija kod djece.
Velika prepreka za kupovinu organske hrane je njena cijena, koja znatno odskače od konvencionalno uzgojene hrane.

Ukoliko želite da kupujete organsko, ali vam je budžet ograničen, možete se rukovoditi spiskom Environmental Workin Group  pod imenom “dvanaestorica zagađenih”. Ovo je spisak voća i povrća koje dokazano sadrži najveći nivo rezidualnih pesticida, a to su:

1. jabuke
2. celer
3. trešnje
4. grožđe
5. zelena salata
6. krompir
7. paprika
8. spanac
9. breskve
10. kruške
11. jagode
12. nektarine

S druge strane, u svom izveštaju Environmental Working Group navodi i 12 vrsta voća i povrća za koje je najmanja vjerovatnoća da sadrže ostatke pesticida. Na ovom spisku su:

1. luk
2. avokado
3. slatki kukuruz
4. šparoge
5. grašak
6. kupus
7. brokoli
8. ananas
9. mango
10. kivi
11. banane
12. papaja

Voće i povrće je najbolje prati u vodi sa malo sirćeta

U svijetu se svakodnevno rade različita istraživanja o hrani, njenoj proizvodnji, ali i konzumiranju.

Rezultati jednog istraživanja su pokazali da veliki broj ljudi više pažnje poklanja svom izgledu, nego porijeklu hrane koju kupuju.

Istraživanja pokazuju da godišnje u svoj organizam unesemo oko pet kilograma aditiva i da je u proizvodnju hrane uključeno oko 3.500 vrsta različitih hemikalija koje se zadržavaju u ljudskomorganizmu.

Treba biti jako oprezan sa voćem i povrćem koje se kupuje u velikim marketima, a koje je umotano u plastiku..

S obzirom na to, da vrlo često nismo sigurni da li je hrana koju jedemo prskana hemikalijama, svaku namirnicu prije upotrebe potopite u vodu sa kašičicom  sirćeta(neka ostoji krace vrijeme u takvoj vodi, posle isperite i služite)   . Tako se sa voća i povrća, kako tvrde stručnjaci, najlakše skidaju teški metali.

Još

VIDEO:Glenn Gould svira Bacha, Keith Jarret – Autumn leaves

Izuzetni pijanisti … [Opširnije...]

Ljudi razlicitih cudi

U jedno selo došao je stranac koji je želio da se tu nastani. Na putu … [Opširnije...]

Podijeljena ljubav

Jesi li ikada hranio golubove? Kakav je osjećaj kada sjedneš na klupu, … [Opširnije...]

DURMITOR( UNESCO World Heritage )

Šta čovjek da kaže za nekadašnje odmaralište bogova. A bogovi, oni na … [Opširnije...]

VIDEO:comptine d’un autre été – yann tiersen

Spot i lijepe fotografije … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail