Podbjel

Čuveni prirodni antibiotik širokog spektra. Liječi mnoge vrste kašlja jedan od lijekova za plućne bolesti tj. disajne organe. Imajte na umu da mu sezona treba uskoro da počne(na Durmitoru), što se tiče njegovih ljekovith cvjetova koji spadaju u prve vjesnike proljeća. Cvjetanje ne traje dugo. Koristite lijepo i sunčano vrijeme za branje ove Božije blagodeti i osušite dovoljne količine za vaše porodične potrebe. Smijete ga trošiti u neograničenim količinama i u kombinaciji sa drugim ljekovitim travkama. Nema negativnih nuspojava. Iznenadiće vas njegova djelotvornost na vaš imunitet i organizam izmoren i iscrpljen dugotrajnom zimom.

Ljekoviti dio: list

STANIŠTE: Uspjeva najčešće na vlažnim mjestima, uz šume, potoke i rijeke, osobito na ilovači, uz jarke, kanale, pruge, nasipe i strma mjesta gdje se odronjuje zemlja. Na takvim mjestima podbjel prvi obrasta tlo i priređuje teren za rast drugom bilju. Raste i kao korov u vrtovima i vinogradima

Djelovanje: Podbjel je dobar lijek za liječenje svih diisajnih oboljenja. On sprečava i liječi upale, pomaže kod promuklosti, bronhitisa i bronhijalne astme, plućnih bolesti izazvanih poslovima na kojima se udišu veće količine prašine. Podbjel je koristan za ispiranje kod akutnih i kroničnih upala usne šupljine i ždrijela. Djeluje i blago diuretički. Često se upotrebljava kod zadržavanja tečnosti u tijelu. Pozitivno utiče na kožne upale i osipe. i olakšava iskašljavanje. Čaj od podbjela se može koristiti spolja, za liječenje kožnih oboljenja ( upale, otoci, opekotine, čirevi ).

Oblozi sa jakim ekstraktom od listova podbjela primjenjuju se kod skrofuloznih čireva. Inhalacija parom, bilo od cvjetova bilo od listova podbjela, treba da se primenjuje više puta dnevno kod hroničnog bronhitisa i kod iznenadnih napada gušenja.
Za veoma kratko vrijeme nastupa veliko olakšanje. Kad noge oteknu, valja ih češće prati u ekstraktu od listova podbjela. Kod astme, trajnih oštećenja bronhija i tegoba karakterističnih za pušače, u proljeće će izvanredno poslužiti dvije do tri kafene kašičice svježe iscjeđenog soka od listova podbela u šolji supe od mesa ili toplom mlijeku.
Kod upala vena, pripremi se melem od svježih, izgnječenih listova i svježe pavlake te se stavi na zapaljena mesta i lako obmota platnenim povezom. Ukapavanjem svježe iscijeđenog soka od listova podbjela izliječićete bolove uha.

Priprema čaja: 2 kasicice podbjela se preliju s 2 dcl kipuće vode, ostavi 10 minuta, procijedi, zasladi s medom i pije dva do tri puta dnevno

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: