Proizvodnja voca u organskoj poljoprivredi

Vocarstvo i vinogradarstvo su dvije znajcajne grupe hortikulturnih nauka kako po broju vrsta tako i po zastupljenosti povrsina u gajenju. Poslednjih godina proteklog vijeka u procesu intenzifikacije poljoprivrede u borbi za sto vecim prinosima doslo je do enormne upotrebe mineralnih djubriva, fitohormona i posebno sredstava za zastitu bilja (jakih otrova, pesticida) sto je rezultiralo degradacijom zemljista u domenu strukture, zagadjenost otrovima i voda i zemljista, smanjenja biodiverziteta. Pored navednog, koriscenjem u ishrani konvencionalno proizvedenih biljaka doslo je do evidentnog rasta opakih bolesti covjeka u prvom redu kancera. Srbija je poslednjih godina (na evropskom nivou) na neslavno prvom mjestu po broju oboljelih od raka u odnosu na broj stanovnika.

Po Znaoru (1996) organska poljoprivreda nije povratak na staro, jer se zasniva na dokazima nauke i prakse, a pod ekoloskom, organskom ili bioloskom poljoprivredom u sirem smislu se podrazumijeva poljoprivredna proizvodnja bez primjene agrohemikalija i slicno. Ovaj autor istice da je naziv ekoloska proizvodnja primjereniji naziv jer podrazumijeva postupak polj. proizvodnje koji nastoji maksimalno iskoristiti potencijale odredjenog eko-sistema odnosno sistema simulirajuci, jacajuci i harmonizirajuci bioloske procese odnosno pojedine djelove istog. Sto znaci da ne negira niti odbacuje pozitivna dostignuca konvencionalne poljoprivrede. Konvencionalna poljoprivreda je najveci zagadjivac prirode pored industrije, poseban gubitak je smanjenje bioraznolikosti, erozija zemljista, gubitak humusa i zaslanjivanje zemljista.


Vocke i vinova loza su visegodisnje biljke i potrebna je velika paznja pri njihovom podizanju za organsku proizvodnju. Za vocke i vinovu lozu zreli stajnjak ili kompost su najbolkje djubrivo, kao i zelenisno djubrivo (leguminoze i leptirnjace) koje se zaoravaju u momentu postizanja povoljnog porasta. Sluzba zastite biljaka od izazivaca bolesti i stetocina mora da se prilagodi i koristi bioloske preparate u zastiti ovih biljaka. Proizvodnja voca ima veci broj rangova odrzivosti medju kojima su najznacajniji ekonomska, ambijentalna i socijalna dimenzija.

Izvor;Organska proizvodnja

Kanal MOST-a

Comments

 1. Postovani,

  U PONUDI BERACI ZA VOCE DIREKTNO OD PROIZVODJACA

  Novo! Berac zaPOLANU,ARONIJU,RIBIZLU,SIPURAK

  Kombajn za maline i kupinei visnje u gustom sklopu-spalirno

  Berac za visnje i sljive
  http://www.youtube.com/watch?v=98jXoprB_os————13000eura> Berba
  sljiva u Cileu

  Berba sljiva u kontejner 500kg

  Tresac za orahe-Izrada po porudzbini
  Usluga izdavanja beraca-uz svoj traktor i radnu snagu kooperant bi platio
  za masinu pola od vrednosti rucne berbe po kilogramu.

  Vise na http://www.tresac.co.rs
  Pozdrav

  Petrovic Srbobran ing.el.
  Tel:063 305765

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: