Stalno ste umorni? Može biti nešto ozbiljno

Premoreni ste i iscrpljeni i za to najčešće okrivljujete svoju užurbanu svakodnevicu, ali ponekad su pravi razlozi puno ozbiljniji od zgusnutog rasporeda. Velik dio radne populacije u čitavom svijetu vodi uglavnom sjedeći život pa je zato ponekad teško odrediti preciznije zbog čega je zamor elementarni dio svakodnevice. Najbolje bi bilo da, ako se osjećate umorno svakog dana, promijenite neke životne navike, barem na nedjelju-dvije, čisto da vidite hoće li doći do poboljšanja. Uredite društveni kalendar, radite manje, jedite zdravije, redovnije spavajte, smanjite unos alkohola i kofeina. Ako ni tada ne bude poboljšanja, evo pet potencijalnih uzroka umora o kojima biste trebali razmisliti:

Dijabetes

Vrlo čest problem sirom svijeta. Ljudi koji od njega pate u nemogućnosti su iskorištavati glukozu zbog čega se ona nakuplja u krvi. Simptomi su ekstremni umor, velika potreba za tecnosti (neutaživa žeđ), nagli gubitak težine, stalna glad, vaginalna infekcija gljivicama, često uriniranje i zamućen vid.

Štitnjača

Kad netko ima problema sa štitnom zlijezdom, čak i najmanja tjelesna aktivnost može biti izrazito naporna. Dva osnovna poremećaja štitnom zlijezde su stanje prekomjernog stvaranja jodotironina (hipertireoza) i stanje njihovog nedovoljnog stvaranja (hipotireoza). Simptomi hipertireoze su slabost, umor mišića, problemi u obavljanu zahtjevnijih tjelesnih aktivnosti, gubitak težine, ubrzan rad srca, velika žeđ, redukovana količina menstruacije. Kod hipotireoze simptomi su velik umor, poteškoće u koncentraciji, zadržavanje vode, povećanje težine, obilnija menstruacija, upala mišića i konstipacija.

Anemija

Jedna od uzroka velikog zamora – radi se o stanju pomanjkanja crvenih krvnih zrnaca i ostalim abnormalnostima vezanim za hemoglobin. osoba se osjeća jako umorno, osjeća da joj nedostaje vazduha. poremećaj je češći kod žena nego kod muškaraca. Simptomi: problemi sa spavanjem, već spomenuti umor, niska koncentracija, nagli i oštri bolovi u grudima, glavobolje. Ako sumnjate na anemiju ili bilo koji od navedenih ‘uzročnika’, obavezno otiđite do doktora.

Depresija

U teškim slučajevima depresije osoba može patiti od slabog ili prevelikog apetita te neurednog spavanja. Simptomi depresije su brojni i raznoliki, ali najčešći su ovi: ekstremna letargija, manjak energije, nagla promjena raspoloženja i navika u prehrani i spavanju, osjećaj negativnosti i beznađa, pomanjkanje samopouzdanja, nisko mišljenje o sebi, živčanost, naglost i nemir. Rješenje potražiti kod psihologa ili psihijatra. Samo bez stida.

Apneja u snu

Apneja u spavanju ili opstruktivni apnejički sindrom naziv je za bolest koja se manifestuje kao poremećaj spavanja.

Bolesnici od te bolesti prestaju disati veći ili manji broj puta u snu, a da najčešće o tome nemaju pojma. Simptomi su velik umor, ekstremna letargija, visok krvni pritisak, promjene u načinu disanja. Ako mislite da je to u pitanju, obavezno doktoru. Apneja može dovesti do težih posljedica, kao što su bolesti mozga, srca i krvnih sudova, ili stradanje radi spontanog padanja u san na poslu ili u saobracaju.

Izvor:Metro

Još

Pesticidi smanjuju inteligenciju djece

Dobro isperite kupljeno voće i povrće jer pesticidi mogu ozbiljno … [Opširnije...]

VIDEO: Preslatki pingvinčić Cookie razgalit će vaše srce

Cookie je maskota ZOO-a u američkom Cincinnatiju, a iako je visok … [Opširnije...]

Sve blagodeti peršuna

Peršun je neizostavni dodatak u kuhinji, koga ima na pijacama u svako … [Opširnije...]

Da glava ne boli

„Boli me glava“ - izraz je koji je danas čest koliko i „dobar dan“. … [Opširnije...]

Koje je ulje najzdravije

Ulja nisu samo bogat izvor energije, već obezbjeđuju osnovne masne … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail