Da glava ne boli

„Boli me glava“ – izraz je koji je danas čest koliko i „dobar dan“. Evo nekoliko savjeta kako da pomognete sebi da vas glava ređe boli. Prije svega, jedite manje obroke, ali češće.

To sprečava oscilacije u nivou šećera u krvi. Integralne žitarice obezbjeđuju šećer koji se polako oslobađa u krv. Zatim, disanje je veoma važno. Plitko disanje može uzrokovati mnoge poremećaje. Moramo naučiti da dišemo duboko i stomakom da bismo unijeli više kiseonika koji je neophodan za metabolizam i dobro funkcionosanje mozga. Ako vam glavobolja tek počne, odmah popijte veliku čašu vode i nastavite tako na svaki sat vremena, dok simptomi ne popuste.
Čaj od ginko bilboe je jedno potpuno prirodno sredstvo koje poboljšava cirkulaciju u mozgu i može pomoći kod nekih glavobolja.
Može pomoći i čaj od djumbira, jer đumbir ubrzava cirkulaciju i deluje protiv mučnine.

Čokolada, ali crna
Ako ste veliki ljubitelj kupovnih slatkiša, odaberite bar one od kojih zaista ima koristi, kao što je crna čokolada. Antioksidanti iz crne čokolade mogu da pomognu da dođe do malog, ali klinički vrijednog pažnje, snižavanja pritiska; to su pokazali ozbiljna proučavanja. Ne treba jesti puno čokolade. Već i male količine flavonolima bogate crne čokolade imaju efekta. Veće količine se ne preporučuju zato što bi se tako povećao unos kalorija, šećera i masti. Istraživači pretpostavljaju da crna čokolada povećava nivo azotovog oksida, sastojka koji pomaže da se krvni sudovi opuste i otvore.

Da ublažimo probleme sa hemoroidima
Evo ukratko šta pomaže da predupredimo ili ublažimo problem sa hemoroidima. Prije svega, treba piti dosta tečnosti, posebno vode. Voda je najbolji prirodni omekšivač stolice; ali pored toga treba jesti hranu koja je bogata vlaknima kao što su integralni hljebovi, žitarice, sveže voće i sve vrste povrća. Posebno treba jesti više jabuka, cvekle, brazilskog oraha, brokula, ovsa i graška. Ishrana bogata vlaknima se smatra najvažnijim faktorom u liječenju i prevenciji hemoroida. Ako hemoroidi krvare, važno je unositi namirnice bogate vitaminom K (povrće zelene boje, klice alfa-alfa). Veoma je dobro uzimati 1 do 2 supene kašike hladno cijeđenog ulja lanenog sjemena, jer ono pomaže da se stolica omekša.
I naravno, treba izbegavati prženu, masnu hranu, namirnice životinjskog poriekla, posebno mesa, proizvode od bijelog brašna, bijeli šećer, rafinisana ulja i margarin, kafu, gazirane napitke i cigarete.

Protiv vrućina
Ishrana nam može znatno pomoći da se organizam lakše prilagodi letnjim vrućinama i da ih bolje podnese. Evo kako: povećajte količinu povrća u odnosu na žitarice u ishrani, pri čemu 2/3 svog povrća treba da čini zeleno povrće. Spremajte salate od žitarica, mešajući ih sa brzo kuvanim i/ili živim povrćem. Možete spremiti i salate sa tofuom i povrćem. Proteine uglavnom uzimajte iz mahunarki. Leblebije i krupni pasulji su idealni za ljeto. Ne stavljajte jake začine u hranu. Skratite termičku obradu povrća, uglavnom kuvajte u vodi i na pari i brzo dinstajte na jakoj vatri. Hranu pečenu u rerni zaboravite u toku ljeta.
Jedite sveže voće u malim količinama sa prstohvatom soli.
Ako vam treba više gvožđa…

… uzmite pivski kvasac, koji je jedan je od najbogatijih izvora organskog gvožđa. Sadrži veliku količinu vitamina, minerala i aminokiselina.

Odličan je izvor vitamina B kompleksa (izuzev vitamina B12.) Uzima se  kao napitak umeijšan u voćni sok ili jogurt ali i kao dodatak supama, čorbama, i drugim kuvanim jelima jer povećava njihovu biološku vrijednost.
Kao dopuna ishrani preporučuje se dijabetičarima, osobama sa povećanim holesterolom, u slučaju opstipacije kao i u redukcionim dijetama.
Protiv dehidracije
Ako nam je ishrana uravnotežena i lagana, bogata povrćem i voćem, tada nećemo sebe dovesti u opasnost da dehidriramo, čak i ako ponekad propustimo da popijemo koju čašu vode više.

U slučaju konzumiranja slatke, masne i mesnate hrane, tijelo zahtijeva veće količine vode, naša krv postaje kisjela i u organizmu se javlja dehidracija. Iako su u ovom trenutku “suva usta” jedini prihvaćeni znak dehidracije tijela; ipak, taj signal je poslednji spoljašnji znak ozbiljne dehidracije, koja je za čovjeka uglavnom neprimjetna (gubi se osećaj za žeđ), ali može da dovede do nimalo naivnih bolesti.
Dakle, ne zaboravimo da su voda, voće i povrće – tri stuba zdravlja.

Izvor:Zdrava hrana

Još

Šta pokloniti za Dan zaljubljenih?

Poklon za Dan zaljubljenih (14. februar) mora biti izabran pažljivo, … [Opširnije...]

Kanjoning – Kanjon Nevidio

Kanjoning je spuštanje kroz korito rijeke i to nizvodno sa ili bez … [Opširnije...]

Heljdija – pita od heljde

Recept tradicionalnog , ukusnog, i zdravog jela…. … [Opširnije...]

Oni koji znaju – ne govore; Oni koji govore – ne znaju.

Učenici su duboko raspravljali o La Tseovoj izreci: ''Oni koji … [Opširnije...]

VIDEO:Čarolija zahvalnosti

Zahvalnost je čarobna vrlina koja rehabilituje naš odnos prema … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail