Destruktivne emocije

Destruktivne emocije su šteta koja se nanosi nekom drugom ili sebi samima. Ne postoji dobro ili loše u apsolutnom značenju. Postoji samo dobro i loše – ono što je škodljivo u odnosu na sreću ili patnju, ono što naše misli i djela čine nama samima i drugima.
Konstruktivne i destruktivne emocije mogu se razlikovati na osnovu motivacije koja ih nadahnuje: altruistične ili egocentrične, dobronamjerne ili zlonamjerne. Razmotrimo na primjer, mržnju i altruizam. Mržnja se može odrediti kao želja da se naškodi drugima.
Suprotna emocija, altruizam, odmah djeluje kao protivotrov za ovu želju da se naškodi nekome: ljubav prožeta altruizmom. Ova emocija odmah djeluje kao protiotrov i za neprijateljstvo, jer iako neko može prelaziti sa ljubavi na mržnju, ne može istovremeno osjećati i ljubav i mržnju prema jednoj osobi.

Zbog toga, što se u većoj mjeri odnjeguje dobrota i briga, saosjećanje, altruizam – što više ove osobine prožmu svijest njima suprotna osobina, želja da se nekome naškodi, biće u većoj mjeri primorana da se smanji, možda i potpuno nestane. Isto tako kad kažemo da je neka emocija negativna, nije u pitanju odbacivanje ove emocije, već nam njena negativnost ukazuje na manje sreće, manje dobrobiti, manje lucidnosti i slobode, a time na veće iskrivljenje stvarnosti.

Prvi način na koji nastojimo da izbjegnemo negativne posljedice destruktivnih emocija koje donose nesreću nama i drugima jeste upotreba protivotrova. Postoji protivotrov za svaku emociju. Na primjer protivotrov za mržnju je ljubav. U slučaju ljubomore, možete da pokušate da se radujete osobinama drugih ljudi. U slučaju ponosa, nastojimo da uvažavamo dostignuća drugih ljudi i da sagledamo naše sopstvene mane kako bismo odnjegovali skromnost.
Ovaj proces podrazumijeva posjedovanje onoliko protivotrova koliko ima i negativnih emocija. Kao takve negativne emocije nemaju urođenu punoću i ne mogu nestati iz čista mira, već moramo koristiti protivotrove jer ne posjeduju punoću kakvu se čini da poseduju.

Matje Rikar

Izvor:Mudre misli

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: