Japanci ignorisali upozorenja predaka

Spomenici stari i do 600 godina čine surovi sistem upozorenja za Japan

Moderni zidovi podignuti pored obala nisu uspjeli tokom prošlog mjeseca da sačuvaju priobalne gradove, ali u seocetu  Anejoši u prefekturi Ivate spomenik star nekoliko vijekova spasio je mještane.

Na spomeniku između ostalog piše: “Kuće u višim predjelima su mir i harmonija našim potomcima – sjetite se uništenja od velikih cunamija”.

“Ne gradite kuće ispod ove tačke”, navodi se na spomeniku, što su stanari desetak i više domova i poslušali tako da njihovi domovi nisu zahvaćeni velikim talasom koji je uništio zajednice u nižim predjelima i odnio živote nekoliko hiljada ljudi.

Više stotina sličnih spomenika stoji duž obale i neki od njih su stari i do 600 godina. Zajedno, ovi spomenici čine surovi sistem upozorenja za Japan, koji leži na seizmički aktivnom tlu i tokom vijekova neprestano je bio izložen potresima i velikim talasima.

Spomenici ne sugerišu gdje je bezbjedno za gradnju već jednostavno stoje ili su stajali kao svakodnevni podsjetnik na rizik.

Na jednom od njih piše. “Posle zemljotresa pazite se cunamija”, a to je upozorenje koje je usljed ubrzanog modernog tempa života – zaboravljeno.

Prema posljednjim podacima, zemljotres i cunami odnijeli su više od 25 000 ljudskih života. Mjesec dana nakon katastrofe više od 145 000 ljudi živi u privremenim smještajima.

Gifu Prefecture

Izvor:Avaz

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: