Blagodeti Lana i ulja od lana

Laneno ulje i lanene sjemenke u zadnje su vrijeme “otkriveni” kao istinski zdrava hrana. Oni svakako zaslužuju svoje mjesto na top listi deset najzdravijih namirnica. Lan nije nova hrana. Ustvari, ubraja se u stariju hranu i može ga se smatrati jednom od namirnica koje spadaju u izvornu “zdravu hranu”, cijenjenu u cijelom Rimskom carstvu zbog svojih iscjeljujućih svojstava. Lan je bio jedan od izvornih “lijekova” koje je koristio Hipokrat. Drugo ime lanenog ulja bi moglo biti zaboravljeno ulje. Jedan od razloga zbog kojeg je prestalo biti popularno je taj što su proizvođači ulja otkrili da na hranjivim uljima manje zarađuju. Upravo one hranjive materije koje lan čine zdravim – a to su esencijalne masne kisjeline – imaju kraći rok trajanja, što znači da je takvo ulje skuplje za proizvodnju, prijevoz i skladištenje. Ipak, osobe upućene u nutricionizam i dalje lan stavljaju vrlo visoko na popisu namirnica koje bi svatko trebao konzumirati. Zbog prave poplave naucnih studija koje potvrđuju blagotvoran utjecaj omega-3 masnih kiselina na zdravlje, laneno ulje je iz frizidera nekolicine “čudaka” koji jedu zdravu hranu došlo do položaja cijenjene namirnice koju naucnici svima preporučaju.
Ujutro prije izlaska iz kuće gotovo uvijek uzmem kasiku lanenog ulja ili dvije dvije kasike mljevenih lanenih sjemenki. Osim što je najbolji izvor omega-3 masnih kiselina, laneno ulje je i dobar izvor omega-6 masne kiseline, odnosno linolne kiseline (LK). Suncokretovo, šafranovo i sezamovo ulje imaju više omega-6 masnih kiselina, ali uopće ne sadrže omega-3 masne kiseline. Laneno ulje sadrži 45-60% omega-3 masne kiseline (alfa linolenska kiselina – ALK)


Osim hranjivih masnoća, lanene sjemenke sadrže i druge hranjive materrije zbog kojih je jedenje cijelih sjemenki bolje od konzumacije ulja:

 • Lanene sjemenke sadrže visokokvalitetni protein.
 • Lanene sjemenke su bogate topivim vlaknima. Zbog kombinacije ulja i vlakana, idealan su laksativ.
 • Lanene sjemenke sadrže vitamine B1, B2 i C. Također sadrže gvozdje i cink, te u tragovima natrijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, kao i vitamin E i betakaroten, dvije hranjive materije koje potpomažu metabolizam masnoća u tijelu.
 • Lanene sjemenke su više od 100 puta bogatije fitonutrijentom ligninom nego bilo koja druga namirnica koja ga sadrži, uključujući pšenične mekinje, heljdu, raž, proso, zob i soju. Lignini se u zadnje vrijeme puno istražuju zbog mogućih antikancerogenih svojstava, pogotovo kod raka dojke i debelog crijeva. Čini se da lignini ispiraju višak estrogena iz tijela, smanjujući time mogućnost nastanka raka povezanog sa lučenjem estrogena, kao što je rak dojke. Osim antikancerogenih svojstava, izgleda da lignini djeluju i protiv bakterija, gljivica i virusa.

Zato što sadrže protein, vlakna, vitamine, minerale i lignine, lanene sjemenke su hranjivije od lanenog ulja. Ipak, većina ljudi zbog praktičnih razloga, radije radi omega-3 masnih kiselina uzima laneno ulje i ne da im se gnjaviti mljevenjem sjemenki. No sa nutricionističkog stajališta, itekako se vrijedi potruditi i samljeti svježe lanene sjemenke (npr. u mlinu za kavu) te ih posuti po salatama ili žitaricama, ili ih umiješati u muffine. Kada kupujete sjemenke, pazite da budu cijele, a ne prepolovljene jer je na taj način unutrašnjost sjemenke izložena svjetlosti i toplini, što umanjuje njezinu prehrambenu vrijednost. Možete kupiti i već mljevene sjemenke. Četiri kasike mljevenih lanenih sjemenki sadrži otprilike 6 grama proteina i 8 grama vlakana.

SEDAM ZDRAVIH SVOJSTAVA LANA
Laneno ulje, lanene sjemenke i omega-3 masne kiseline koje oni sadrže, pozitivno utiču na vaše zdravlje. Evo na koje načine lan pomaže vašem tijelu:
1. Lan pomaže zdravlju srca i krvnih sudova. Izrazito visok nivo omega-3 masnih kiselina smanjuje nivo lošeg holesterola. Riblje ulje i alge su takođe dobri izvori esencijalnih masnih kiselina.
2. Lan pomaže zdravlju debelog crijeva. Ima antikancerogena svojstva, a kao prirodni lubrikant i bogat izvor vlakana, smanjuje mogućnost pojave zatvora.
3. Konzumacija lana može osnažiti imunitet. Jedna studija je pokazala da su upale dišnog sustava rjeđe i manje ozbiljne kod djece školskog uzrasta koja uzimaju manje od žličice lanenog ulja dnevno, nego kod djece koja ga uopće ne uzimaju.
4. Lan sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga. To je posebno važno u razdoblju kada dječji mozak najbrže raste – prije rođenja te u ranom djetinjstvu. Bilo bi dobro kada bi majke tokom trudnoće i dojenja uzimale jednu kasiku lanenog ulja dnevno.
5. Lan pomaže zdravlju kože. Svojim pacijentima koji imaju suvu kožu, ekcem ili preosjetljivost na sunce, preporučujem laneno ulje kao dodatak prehrani.
6. Stabilizovanjem nivoa šećera u krvi lan može smanjiti tegobe dijabetesa.
7. Masnoće iz lana mogu pridonijeti gubitku viška kilograma. Materije bogate esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju tjelesni metabolizam potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u tijelu. Ukoliko jedete “dobre” masnoće, vjerojatnije je da će vaše tijelo skladištiti upravu onoliko masti koliko mu treba. To se naziva termogenezom – proces u kojem se posebne masne stanice (tzv. smeđe) prebacuju u “višu brzinu” i sagorijevaju više masti ako ih aktiviraju esencijalne masne kiseline, posebno gama linolenska kiselina (GLK). Iz svog iskustva mogu potvrditi da uopsteno manje žudim za masnom hranom ako u prehrani imam dovoljno zdravih masnoća. Dnevna doza omega-3 masnih kiselina bi mogla biti važan dio programa za kontrolu težine.

KORIŠTENJE LANENOG ULJA

 • Ne koristite laneno ulje za kuvanje. Ulja bogata esencijalnim masnim kiselinama nisu dobra za kuvanje. Visoka temperatura čak može te zdrave masnoće pretvoriti u štetne. Laneno ulje dodajte hrani posle kuvanja ili pri posluživanju.
 • Lan ima mnogo vrlina, ali ima i jednu manu: brzo postaje užeglo. Zdrave masnoće se po pravilu brzo kvare, a jedini izuzetak je maslinovo ulje. (Ulja s dugim rokom trajanja su zapravo hidrogenizovane masti koje su, naravno, štetne.) Da biste spriječili kvarenje:
  • Kupujte samo laneno ulje koje je stajalo u frizideru i koje se prodaje u crnim bocama.
  • Laneno ulje držite u frizideru, u boci čvrsto zatvorenoj poklopcem. Čim više smanjite izloženost ulja toplini, svjetlosti i vazduhu.
  • Budući da će ulje postati užeglo otprilike 6 nedjelja posle cijedjenja, kupujte laneno ulje u manjim bocama, zavisno o tome koliko ga brzo trošite. U našoj porodicii se troši otprilike 4 kasike dnevno, najviše kao dodatak frapeima.
 • Uzimate li laneno ulje s hranom, možete čak povećati prehrambenu vrijednost drugih namirnica. Istraživanja pokazuju da dodavanje lanenog ulja u hranu bogatu sulfatnim aminokiselinama kao šo su fermentirani mliječni proizvodi (npr. jogurt), povrće iz porodice kupusnjača, te proteini životinjskog podrijetla, morskih plodova i soje, pomaže esencijalnim masnim kiselinama da se ugrade u stanične membrane. Pomiješano s jogurtom, laneno ulje postaje emulzija te ga tijelo može bolje probaviti i iskoristiti.
 • Laneno ulje je nadjelotvornije kada ga se uzima s antioksidansima kao što su vitamin E i betakaroten, te nekim drugim materijama, npr. vitaminom B6 i magnezijum. Iako jedna kasika lanenog ulja dnevno ne obećava savršeno zdravlje, sigurno je da vam može biti od pomoći.

IZvor:Vegan forum

Još

Ljekoviti crveni luk (allium cepa)

Poznata je staroslovenska izreka koja kaže da Crveni luk liječi … [Opširnije...]

Ogledalo

Nekada davno,u malom udaljenom selu postojalo je mjesto poznato kao … [Opširnije...]

Ženama Nobelova nagrada za mir

Nobelov komitet je objavio danas u Oslu da ovogodišnja Nobelova … [Opširnije...]

Sedam tajni za sretan brak

Iako bismo svi željeli da kada već uplovimo u bračne vode tamo i … [Opširnije...]

Durmitorski skorup

Cijene, recept, karakteristike … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail