Viršle ne davati djeci?

Nutricionisti smatraju da prerađevine ne bi valjalo davati djeci mlađoj od dvije godine, a bilo bi idealno ako može da se izbjegne upotreba ovih proizvoda do četvrte ili pete godine.

Više od 20 vrsta viršli nudi se potrošačima u supermarketima. Tu su pileća, ćureća, koktel, sa sirom… Pakovane i u rinfuzu. Domaćih proizvođača, ali i stranih. Cijene se umnogome razlikuju. Šta to govori potrošačima?

Isuviše niska cijena prerađevina od mesa otkriva da su u proizvodnji korišćene alternativne sirovine, odnosno najčešće meso treće kategorije, poručuju iz Grupacije klanične industrije Privredne komore , dok u organizacijama za zaštitu potrošača smatraju da kupac i kada pazari viršle u rinfuzu ima pravo da od trgovaca traži da pogleda deklaraciju na kojoj moraju da budu navedeni, između ostalog, i sastav i rok trajanja.

Za nutricioniste dileme nema – koje god da su vrste, proizvođača ili zemlje porijekla, viršle ne bi trebalo da budu dio svakodnevne ishrane, a u obrocima najmlađe djece ove prerađevine od mesa nemaju šta da traže.

– Viršle, paštete i bilo koje druge prerađevine od mesa nipošto ne bi valjalo davati djeci mlađoj od dvije godine. To su proizvodi od iznutrica ili djelova mesa koje nije vrhunskog kvaliteta. U njih se dodaju aditivi, nitriti, ponekad i vještačke boje i ovi sastojci su štetni za najmlađe – rekla je nedavno Milka Kurteš, nutricionista i dijetetičar specijalne bolnice „Banja Koviljača”.

Sa njom je saglasna i Ana Todorović, nutricionista beogradskog Doma zdravlja „Savski vijenac”.

– Viršle su veoma popularne u ishrani našeg stanovništva, pa i kod djece, ali nikako ne mogu da budu preporuka za zdravu ishranu. Osim nitrita i nitrata, koji su tu u cilju što dužeg čuvanja, u viršlama ima i poboljšivača ukusa čija su negativna dejstva poznata. Nije lako reći da li su i koliko viršle štetne, ali slobodno možemo da zaključimo da one nemaju pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje. Jer uvek je aktuelno pitanje koji deo životinje je završio u njima – smatra Todorovićeva, dodajući da je tačno da viršle ne bi trebalo davati djeci mlađoj od dve godine.

– Ali bilo bi idealno ako roditelji mogu da izbegnu upotrebu ovih proizvoda u ishrani djece barem do njihove četvrte ili pete godine. Tačno je i da na tržištu ima mnogo različitih vrsta viršli, od različitih vrsta mesa, ali ista dilema prati svaku od njih – ne možemo da budemo sigurni koji je deo životinje u njima – smatra Ana Todorović.

Što se ishrane odraslih tiče, naše sagovornice su saglasne da je umjerenost u konzumaciji najbolja parola.

–Odraslima se savetuje umjerenost i uzimanje viršli za doručak najviše jednom u nedelji ili u deset dana i to u kombinaciji sa integralnim hljebom i mlječnim proizvodima, poput jogurta ili sira – savetuju naše sagovornice.

Kvalitet viršli na tržištu protekle godine je ocenjivao i beogradski Pokret za zaštitu potrošača. Zaključak je bio da su prerađevine od mesa na tržištu mikrobiološki ispravne, ali nisu sve bile zadovoljavajućeg kvaliteta.

– Kobasice, viršle i paštete nisu štetne po zdravlje građana i bezbjedne su za ishranu, ali ne ispunjavaju sve uslove iz Pravilnika o kvalitetu – zaključili su u Pokretu za zaštitu potrošača.

Odgovornost na proizvođačima

Kontrola ispravnosti proizvoda od mesa na našem tržištu u nadležnosti je Veterinarske inspekcije. Provjerava se prilikom proizvodnje, uvoza, izvoza, prevoza, ali u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine ističu da je po Zakonu o bezbjednosti hrane odgovornost na onome ko posluje sa hranom.

– Za sve što se nađe na tržištu, a nije dobrog kvaliteta ili u skladu sa podacima navedenim na deklaraciji odgovara proizvođač – napominju.

Izvor:B92

Još

Vjestacki list može proizvesti struju za čitavo domacinstvo

Vjestacki  list koji bi mogao čitavo domacinstvo snadbjedti ektričnom … [Opširnije...]

Uticaj ishrane na plodnost

Brojni su faktori koji utiču na začeće i rođenje zdravog djeteta. … [Opširnije...]

Podijeljena ljubav

Jesi li ikada hranio golubove? Kakav je osjećaj kada sjedneš na klupu, … [Opširnije...]

Dobri ljudi – školski sastav (duhovno nadahnuće malog dječaka)

Ovaj naslov najprije me sjeti Gibonnijeve pjesme koja se dugo puštala … [Opširnije...]

VIDEO:Beba se smije psu koji lovi balone

Čisto veselje - dobitna kombinacija su pas koji se igra loveci mjehure … [Opširnije...]

Comments

  1. Virsle nikako i nikada.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail