Fejsbuk izaziva depresiju?

Fejsbuk je, po naučnicima, novi uzrok depresije koja je povezana sa društvenim medijima, a posebno utiče na tinejdžere koji previše vremena provode na ovom sajtu.Iako se naučnici ne slažu oko toga da li je ova vrtsa depresije samo pogoršana Fejsbukom a uzroci su joj posve drugačiji, ili je izazvana sajtom, postoje generalna viđenja koja smatraju da Fejsbuk loše utiče na decu koja u tom periodu već imaju nizak stepen samopouzdanja.

Jedan od problema počinje sa redovnim statusima u kojima se nalaze vesele slike parova i (često) drugarica u provodu koje mogu kod djece izazvati pogoršanje stanja ako već misle da nisu dovoljno dobra. Stvaraju osjećaj odbačenosti.

Ovo može biti bolnije od sjedenja u izolovanom ćošku za vrijeme ručka, dr Gven O’Kife kaže da sajtovi pružaju pomalo nerealnu sliku i da sve što vidimo shvatamo zdravo za gotovo, što može dodatno uticati na raspoloženje onih koji posmatraju jer sve vide i prihvataju bukvalno, pogotovo ako je reč o srećnim sadržajima.

Savetuje se da roditelji često razgovaraju sa decom o posledicama depresije, grubih šala, zloupotrebe seksa i ostalih opasnih situacija koje se često sreću onlajn.

Ebi Abolt (16), djevojcica iz Čikaga koja redovno koristi ovu društvenu mrežu, kaže da se nikada nije osećala tužno ili depresivno, ali da razume kako Fejsbuk može imati loš uticaj na pojedince.

„Fejsbuk je kao jedno veliko takmićenje u popularnosti i ako niste dovoljno zanimljivi, nemate mnogo prijatelja ili onih sa kojima tu razgovarate, razmjenjujete sadržaje, možete se osjećati odbačeno ili čak zaboravljeno.“

Gebi Navaro (18) kaže da je vrlo česta pojava da ljudi kače uvredljive ili nepristojne komentare o nekome ko to može vidjeti. To, u svakom pogledu, može izazvati nezadovoljstvo i pokrenuti more loših osjećanja.

Takođe, maltretiranje na društvenim mrežama može dovesti do ozbiljnih poremećaja ličnosti…

Roditelji svakako ne bi smjeli da ubjeđuju djecu da Fejsbuk nije zdrav, već da nauče svoju djecu da ga umjereno koriste.

Izvor:B92

Advertisements

Još

Zaštita biljaka bez hemije

Biovrtlarstvo za mnoge je izlaz iz vrtloga sumnji izazvanih upotrebom … [Opširnije...]

Podijeljena ljubav

Jesi li ikada hranio golubove? Kakav je osjećaj kada sjedneš na klupu, … [Opširnije...]

Samo jedno kijanje i svi zaraženi

Sezona je gripa, a naucnici upozoravaju i da samo jedno kijanje može … [Opširnije...]

VIDEO:Važnost voća u ishrani

Koliko je bitno da u svojoj svakodnevnoj ishrani koristimo voće kao … [Opširnije...]

Reciklirajte i spašavajte svijet!

Recikliranjem samo jedne aluminijumske konzerve sačuvamo  energije … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail