Delfinska terapija

Već godinama se kao terapeut i kao autor bavim delfinskom terapijom. Ova relativno mlada vrsta terapije koja se primjenjuje tek nešto više od dva desetleća puna je priča o uspjesima, ali je puna i dogmi i zabluda o njenoj svemoćnosti.
U jedno sam u svakom slučaju siguran da ove divne životinje i ljudi koji se bave ovom vrstom terapije zaista žele i umiju da pomognu svojim pacijentima.

Sredinom osamdesetih godina, na Floridi nekoliko naučnika i terapeuta došlo je na ideju da pokuša primijeniti prisustvo i znatiželju treniranih delfina koji su živjeli u ondašnjim delfinarijumima u radu sa djecom sa specijalnim potrebama i raznim vrstama oštećenja, kako celebralnih tako i genetskih.

Dr. Dave  Nathanson koji je bio jedan od pionira ove vrste terapije došao je do zaključaka da su djeca sa celebralnom paralizom, daunovim sindromom i autizmom sjajno reagovala na ovu vrstu terapije i da su u nekim slučajevima i rezultati i promjene u ponašanju pacijenata bile izuzetno pozitivne.

Od tada delfinska terapija sprovodi se na mnogim mjestima u svijetu, a poznati su instituti na Floridi, u Turskoj, Izraelu, Ukrajini i u mnogim drugim zemljama.

Rezultati terapije su različiti od pacijenta do pacijenta, u nekim slučajevima poboljšanja su gotovo i nevidljiva, dok u nekim slučajevima ona su zaista zapanjujuća i više nego zadovoljavajuća.

Upoznat sam sa radom mnogih ovakvih centara, a nedavno sam se vratio iz Key Larga na Floridi, gde sam boravio u poseti institutu Island Dolphin Care.

Neki od ovih instituta su mi zaista prirasli za srce, ali ovaj na Floridi ima specijalno mjesto u mom životu.
Kao prvo to je jedina institucija te vrste koji radi na bazi non profit organizacije već punih dvadeset godina vođen njenim osnivačima supružnicima koji se zovu Deena i Peter Hoagland koji su ovu divnu priču započeli pre dvadeset godina.
Stručnost i dobrota koja se osjeća kod svakog zaposlenog ili kod svakog volontera u IDC je zapanjujuća i nadahnjujuća.
Deena mi je pričala puno prelijepih i zapanjujućih priča o liječenju i pozitivnim uticajima koje delfini imaju na nas i na njene pacijente, ali je takođe insistirala uvijek da se ova vrsta terapije ne smije predstavljati niti prodavati kao nešto svemoguće i unikatno rešenje za teška oboljenja.

U ovo lječilište u zadnje vrijeme sve češće dolaze i ratni veterani, koji nakon trauma rata koje su kod njih izazvali poremećaje kao što su depresije i anksciozne neuroze uz ove divne životinje ponovo uče da se raduju i da vide svijet onakav kakav on zaista i jeste, lijep.

Siguran sam da upravo kod takvih poremećaja delfinska terapija i može da ima najviše uspjeha.

I za kraj šta reći o tim divnim bićima delfinima za koje sam ja već godinama toliko vezan.

Njihova dobrota, znatiželja i radost nemaju granica.
Kad god sam u prilici da sa njima provedem dan, osjećam se nadahnut i slobodan i možda je baš to ključ delfinske terapije.
Možda baš tako kako nas oni uče da budemo slobodni, uče nas da se ponovo radujemo i uživamo u životu onako kako samo to oni umeju.

Ono što sam ja naučio od delfina i kao terapeut i kao njihov prijatelj je da samo radosno srce može da nas vodi putem ozdravljenja, i na tome sam im zahvalan.

Autor: Nikola Radin, terapeut i vital coach
nikola.radin@gmail.com

(zdravlje.at)

Advertisements

Još

VIDEO:Beethoven: Symphony No. 6 “Pastorale” / Abbado

Poznata i omiljena Betovenova simfonija... … [Opširnije...]

Pet načina kako smanjiti želju za hranom

Mnogo toga se govori o fitnessu, kretanju i promjeni načina ishrane. … [Opširnije...]

PHOTO:Iz zaliva…

Risan, Gospa od škrpjela, jedrenjak … [Opširnije...]

Ekonomski efekti lokalizacije hrane

Britanska studija (New Economics Foundation, 2001) zaključuje da novac … [Opširnije...]

Video pres cliping Zastita rijeke Tare

Nesto od video materijala iz kampanje za zastitu rijeke Tare … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail