Upoznajte Merkur izbliza!

Prve fotografije planete najbližeg Suncu iz velike blizine snimljene su stigle na Zemlju u sklopu provjere sistema letjelice Messenger. Ta je NASA-ina sonda ušla u orbitu Merkura 17. marta.

Američka svemirska agencija NASA objavila je istorijsku  prvu fotografiju koju je dobila od svoje letjelice Messenger. Na gornjoj strani fotografije južne Merkurove hemisfere vidljiv je veliki krater nazvan Debussy dok zapadno od njega leži manji krater Matabei.

Nakon što je ušao u orbitu planete najbližeg Suncu, Messenger je snimio 363 fotografije prije nego je podatke počeo slati na Zemlju.

Sonda će 4. aprila početi slagati mapu Merkura, te proučavati sastav planete, njegovu geologiju i atmosferu, koja je izuzetno rijetka. Naucnici se nadaju da će time bolje shvatiti što čini strukturu tog male planete tako gustom.

Merkur je najbliža planeta Suncu i potpuno je spržen. Tokom svoje eliptične putanje oko zvijezde približava joj se na svega 46 miliona kilometara, a najviše se od nje udalji na 77 miliona kilometara.

Površina Merkura podsjeća na površinu Mjeseca. Prepuna je kratera od udara asteroida. Inače, upravo u tim kraterima se naucnici nadaju pronaći led. Naime, iako je temperatura na Merkuru tokom dana i 450 stepeni  Celzijusa, led se može održati jer je u sjenci kratera hladno, a nedostatak prave atmosfere znači i da nema prenosa topline ‘vazduhom’. Tokom noći se temperatura spušta do čak -170 stepeni Celzijusa.

Noć na Merkuru traje vrlo dugo, jer se planeta okrene oko svoje osi svakih 59 Zemljinih dana. S druge strane, vrlo se brzo okreće oko Sunca. Godina mu traje svega 88 Zemljinih dana.

Izvor>Net.hr

Još

VIDEO:Glenn Gould svira Bacha, Keith Jarret – Autumn leaves

Izuzetni pijanisti … [Opširnije...]

Ljudi razlicitih cudi

U jedno selo došao je stranac koji je želio da se tu nastani. Na putu … [Opširnije...]

Podijeljena ljubav

Jesi li ikada hranio golubove? Kakav je osjećaj kada sjedneš na klupu, … [Opširnije...]

DURMITOR( UNESCO World Heritage )

Šta čovjek da kaže za nekadašnje odmaralište bogova. A bogovi, oni na … [Opširnije...]

VIDEO:comptine d’un autre été – yann tiersen

Spot i lijepe fotografije … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail