Savjeti- Ekoturizam / putujte u skladu sa prirodom

Želite li ovoga ljeta biti ekološko odgovorni turisti? Postoji niz tour-operatera  koji su etiketirani kao ekološki nastrojeni, ali na kraju se sve ipak svodi na vaše individualne izbore – s kim ćete putovati i kako.
Ali ne očajavajte, vaš eko-odmor ne mora biti kao posao. Mnogo je savjeta i ideja koje možete pronaći na internet forumima. Dobro mjesto za početak vaše pretrage je Međunarodno ekoturističko društvo odnosno TIES (The International Ecotourism Society). To je najstarija i najveća svjetska ekoturistička organizacija koja ove godine slavi svoj 20. rođendan. „Nastojimo pružiti informacije i edukaciju kako poslovnim subjektima tako i individualnim putnicima; stvari poput toga kako možete putovati odgovornije licnim primjerom i najboljim načina za to”, kaže Ayako Ezaki sa pozicije direktora komunikacija TIES-a (na fotografiji dolje).

Iako organizacija ima sjedište u Sjedinjenim američkim državama, njena je usmjerenost internacionalna. „Svjesnost o važnosti održivosti u turizmu se širi naveliko, ne samo u eko-kućicama i manjim poslovnim jedinicama već i u hotelima i velikim lancima. Zaista možete vidjeti promjenu”, kaže Ezaki.

Postoje brojne lokalne, regionalne i internacionalne ekološki označene i akreditovane lokacije.

nekada od šume ne vidimo stablo. „U jednu ruku dobro je da postoji velik broj ‘alata’ koje putnici mogu iskoristiti (u potrazi za ekolokacijama), ali u drugu ruku to je ujedno i izazov. Stvara konfuziju jer više ne znate što znači šta”, objašnjava Ezaki.

Upravo zbog toga došlo je do pokušaja da se stvari pojasne pa je nastao i GSTC (Pogledaj webThe Global Sustainable Tourism Criteria), i savjet za održivi turizam (The Tourism Sustainability Council) koje će biti službeno u funkciji već ove godine. Ali uz zdrav razum i izbore donesene na temelju informisanosti daleko ćete dogurati: „Bez obzira na to gdje i kako daleko putujete, sve što radite, od odabira suputnika do stvari koje ćete ponijeti na odredište i po povratku, daje vam priliku da napravite promjenu”, dodaje Ayoko. „Jedna od najjednostavnijih stvari koju možete učiniti je da ponesete flašu za vodu koju možete ponovo puniti; ne kupujte flaširanu vodu baš svugdje gdje putujete. Flaše često završavaju na plažama a deponije smeća su veliki problem.”

Savjeti:

  • Letite mudro: letite što je manje i rjeđe moguće; bolje je dulje se zadržati na jednom mjestu nego isprekidano putovati
  • Putujte dovoljno opremljeni: Spakujte samo ono što vam zaista treba. Lagani prtljag smanjuje količinu CO2 koju ostavljate za sobom. Ne nosite stvari koje će postati otpad
  • Pametno rezervisite: Potražite ekoturistička mjesta sa dobrim praksama održivosti (www.ecotourism.org)
  • Zeleni prevoz: Koristite javni gradski prevoz i lokalna sredstva (bicikl, deva, konj)
  • Struja kod kuće: isključite sve potrošače električne energije dok vas nema
  • Struja na odmoru: Isključite klimu i svijetla dok niste u sobi
  • Lokalni izvori: Jedite lokalno proizvedene namirnice i meso. To je dobro za lokalnu privredu  i tipična je praksa održivog turizma
  • Štedite vodu: Ne prosipajte vodu, koristite je samo onda kad vam zaista treba. Tuširajte se kratko. Ne dopustite da voda teče dok perete zube ili se brijete. Koristite peskir nekoliko puta prije nego ga bacite na pranje.
  • Punjenje baterija: Koristite baterije koje se mogu puniti. Služite se i solarnim pločama i energijom ako je moguće.
Piše: Jessica Carleson/Metro World News
Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: