Bolovi se liječenje gavezom

Biljka gavez, koja raste ne vlažnim livadama, poljima i jarcima u blizini voda, može olakšati život milionima ljudi koji muku muče sa bolovima u leđima, tvrde naucnici.

Mast koja sadrži ekstrakt ove biljke slične bijeloj repi uspjela je tokom testiranja za pet dana u potpunosti izliječiti bol u leđima. Naucnici su ispitivali 120 osoba sa bolovima u donjem i gornjem dijelu leđa.

Polovini ucesnika istrazivanja dali su mast od gaveza koju su u periodu od pet dan trebali mazati tri puta dnevno na leđa, dok su ostali dobili lažnu mast. Nijednoj grupi nije rečeno što koriste. Posle pet dana intezitet bola kod osoba koje su mazale lažnu mast smanjila se za 39 posto, što naucnici objašnjavaju željom da se osjećaju bolje.

No osobe koje su bolna mjesta mazale gavezovom mašću priznale su da je bol manja za čak 95 posto. Gavez takođe djeluje jako brzo, već posle sat vremena od nanošenja.

Istraživanje su sproveli naucnici sa Njemačkog sportskog univerziteta u Bonnu, a rezultati su objavljeni u British Journal of Sports Medine. ’Ekstrakt korijena gaveza je nevjerojatno moćan i klinički dokazano učinkovito smanjuje akutnu bol’, stoji u objašnjenju rezultata istraživanja.

Ova biljka ima korijen poput repe i velike, dlakave listove, a travari je koriste od davnina. Prijašnja istraživanja takođe su dokazala da gavez  uklanja i druge vrste bolova i se pokazao odličnim u obliku gela protiv bolova i za iščašenja zglobova,  kod osteoartritisa koljena. No ne smije se uzimati u obliku tableta i dodataka jer može biti otrovan za jetru.

Izvor:Zdravljeizprirode

Još

Arnika(Arnicae flos)

Zbog svog mnogostrukog, pozitivnog uticaja na ljudsko zdravlje, ona je … [Opširnije...]

Budvanski maslinari zasadili 1.650 stabala maslina

Udruženje budvanskih maslinara Maslinada tokom prošle godine je … [Opširnije...]

Neobični eksperimenti: Kuda ide nauka 21. vijeka?

Od bizarne antimaterije pa do eksperimenata u kojima se svijetlo veže … [Opširnije...]

Mitovi o “zelenom dizajnu” zgrada

„Zeleni dizajn“ zgrada postaje sve popularniji, ali i dalje postoje … [Opširnije...]

Reciklirajte i spašavajte svijet!

Recikliranjem samo jedne aluminijumske konzerve sačuvamo  energije … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail