MOĆ LJEKOVITOG BILJA/Zaštitite zdravlje prirodnim antibioticima!

Mnoge ljekovite biljke u sebi sadrže moćne hemijske supstance – aktivne ljekovite materije koje djeluju bakterioloski (sprječavaju rast i razmnožavanje bakterija i ubijaju ih) i bakteriostatski (sprječavaju rast i razmnožavanje bakterija). Otkrijte biljke koje su najveći saveznici vašeg zdravlja!

Tokom mnogobrojnih ispitivanja dokazano je da se biljnim preparatima mogu spriječiti, ali i liječiti, brojne bolesti i simptomi nastali zbog bakterijske infekcije. Korjen anđelike, iglice bora, plodovi borovnice – kleke, plodovi crnog papra, listovi i mladice čajevca, luk, đumbir, listovi kadulje, listovi kajeputa, cvijet kamilice, plod klinčića, plod komorača i kima, cvijet lavande, mažuran, listovi mente i ružmarina, tamjan i timijan, korijen omana … Sve ove ljekovite biljke možemo pripremiti kao čajni napitak, a ekstrakcijom u alkoholu pripremamo biljne kapi – tinkture, ali i masti, kreme, sirupe, pripravke od meda i ljekovitog bilja, razne tonike, losione i kupke. U kojem obliku ćemo pripremiti i u kojoj dozi upotrijebiti biljku kao prirodni antibiotik zavisi od dijagnoze.

Iglice planinskog bora imaju aktivni sastojak beta – felandren i bornil acetat sa baktericidnim djelovanjem; eterično ulje iz plodova borovnice sadrži pinen sa antiseptičkim djelovanjem; mentol iz mente i timol iz timijana imaju jako baktericidno djelovanje pa uz kombinaciji sa sljezom ili divizmom kao sluzavim lijekovima i možda malo lavande (koja smiruje ali i 1,8 cineol iz lavande djeluje kao baktericid i antiseptik), možemo prirediti smjesu koja će nam pomoći u borbi sa bakterijskim upalama grla i bronhija, astme, upale sinusa i sl.; karvon iz kima, tujon i 1,8 cineol iz kadulje, bisabolol iz kamilice više će nam pomoći npr. kod upalnih bolesti želuca i crijeva, gastritisa, ulceroznog colitisa i divertikula crijeva.

Posebno moćno – mediteransko bilje

Svojim pacijentima često imam običaj reći da gotovo nikada neće pogriješiti sa našim mediteranskim biljkama. Zašto? Zato što su one bogate eteričnim uljima i unutar njih sastojcima koji uništavaju bakterije, ali vrlo često i gljivice i viruse. Dakle, sva novija istraživanja pokazala su da korištenjem fitoterapije uspješno usporavamo razvoj bakterija ( ali i gljivica i virusa) koje uzrokuju bolesti, a često te bakterije i potpuno eliminisemo iz organizma. Terapiju sprovodimo čajnim mješavinama, kupkama, inhalacijom ili na bakterijski inficirane rane na koži stavljamo obloge i kreme koje smo pripremili od bilja koje obasjano suncem i okupano morem raste uz našu obalu.

Blagotvorni citrusi

Sve navedene biljke, pa i eterična ulja citrusa (dobijaju se cijedjenjem i ekstrakcijom iz ploda limuna, narandze, grejpa,bergamota itd.), pomažu nam kod bolesti koje su uzrokovali stafilokoke, streptokoke, pseudomonas, najserija, helikobakter pilori, e.coli, enterokoki, proteus i druge bakterije. Moje je mišljenje da nam limun iscijeđen u čaj odlično pomaže svojim baktericidnim djelovanjem i C vitaminom. Osim toga i čaj je ukusniji, pa koristim brusnicu i žutiku jer se odlično slažu sa limunovim sokom i međusobno se nadopunjuju u ljekovitom djelovanju.

Tu je još i naša svestrana i izuzetno ljekovita maslina i maslinovo ulje koje koristim kao dodatnu terapiju u liječenju h. pylori kod gastritisa. List brusnice i koru korijena simsira (aktivna materija je alkaloid berberin ) uspješno koristim u liječenju e. coli, enterokoka, proteusa, ureaplasme i drugih bakterija u urinarnom traktu, ali i u materici i ejakulatu. Odlična biljka je i medvjetka – njeni sastojci arbutin i metil arbutin prelaze u aktivni hidrokinon koji dezinfekuje mokraću, no  čaj se ne smije zakiseliti limunom.

Što krije islandski lišaj?

Islandski lišaj sadrži lihenske kiseline koje su snažni biljni antibiotici. Zbog oko 50% sadržaja polisaharida islandski lišaj ima i protuvirusno djelovanje. U slučaju mnogih bakterijskih upala ne uzimajte odmah  antibiotike jer su mnoge bakterije na njih već postale rezistentne. Probajte sa sirupom ili čajem ove biljke, a još bolje u kombinaciji sa biljkama -prirodnim antibioticima koje sam već navela.


Prednost prirodnih „antibiotika”

Ukoliko se na početku prehlade ili u akutnoj fazi neke druge bolesti uzrokovane bakterijama uzme antibiotik, mikroorganizam biva teško pogođen, no korištenje antibiotika nosi čitav niz nedostataka – naš prirodni obrambeni sistem ne mora više ići u borbu protiv dotične bakterije,ostaje pasivan, ne dolazi u kontakt sa antigenom i ne stieče „sjećanje” na njega i tako ne stvara antitijela. Osim toga, antibiotskim djelovanjem mikroorganizmi su pogođeni i lagano nestaju, pritom opterećuju tijelo i djelimično uništavaju i naše dobre bakterije u crijevima, na sluznicama disajnih  putova, nosa, ušiju i polnih organa.

U dvije trećine svih slučajeva, terapije prirodnim lijekovima su bile dovoljne za izlječenje akutnih pa čak i hroničnih upalnih bolesti koje su izazvale bakterije. Ljekovite biljke doprinijele se i jačanju imuniteta, razvoju aktivnog imunološkog odgovora u našem tijelu. Da nikakvih štetnih nuspojava nije bilo mislim da više ne moram ni spominjati. Ljekovitim biljem polako, ali sigurno stižemo do cilja. Upotrebu antibiotika ograničite samo na slučajeve nužde i izričitog dogovora sa vašim doktorom. Neka vaše zdravlje bude u malim, toplim gutljajima!

I na kraju, opet vas moram upozoriti da  sami ne određujete ni  terapiju ljekovitim biljem, a još manje dozu i oblik smjesa, ako niste sigurni što treba napraviti i kako, u kojoj količini. Zato sam ja tu. vi pitajte, a ja ću vam sve objasniti i samo za vas i vaše tegobe pripremiti odgovarajuću terapiju.

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Izvor:FEMINA

Još

PHOTO:Koji su psi najpametniji?

Znate li koji su psi najinteligentniji? Svi volimo svoje pse i … [Opširnije...]

Razgovor

"Dakle, ti bi zelio da razgovaras sa mnom?" rece Bog. "Ako imas … [Opširnije...]

Svijeće sa parafinom opasne za zdravlje

Kada se upale svijeće pravljene od parafina, dolazi do isparavanja … [Opširnije...]

Gluva žena

Čovjek se zabrinuo shvativši da mu žena više ne čuje onako dobro kao … [Opširnije...]

Važnost vitamina K

Vitamin K topi se u masnoćama, djelimično se topi u alkoholu, dok je u … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail