Sami napravite ukusan lijek protiv kaslja

Neugodni kašalj vrlo je čest u ovom djelu godine, no postoji lijek koji se krije u vašoj kuci. Saznajte kako ukusnim prirodnim pripravkom izlijećiti kašalj i kako tijelu vratiti energiju. Sirup protiv  kašlja možete napraviti sami i to po starom, ali itekako učinkovitom receptu. Sve što vam je potrebno su suve smokve i šećer.

Suve smokve zajedno sa šećerom stavite u lonac i dodajte vode ali samo toliko da prekrije sve sastojke.
Mješavinu kuvajte sve dok se šećer u potpunosti ne istopi, a smjesa ne postane gusta masa poput sirupa. Izvadite smokve, a sirup pretočite u šolju.

Pijuckajte ga u malim gutljajima tijekom cijelog dana i vaš problem s kašljem će postepeno nestati. I smokve se mogu iskoristiti i to protiv bolova u prsima pa ih možete pojesti dok su još mlake.

Za sve one koji ne smiju jesti šećer postoji i jednostavniji recept. Zakuvajte litru vode i dodoajte šest većih suvih smokvi. Kuvajte ih oko četiri minute i izvadite iz vode.

Dobiveni čaj takođe je vrlo koristan i zdrav jer je bogat gvozdjem kalijem i kalcijumom kao i antibiotskom materijom koja nastaje pri sušenju, a oslobađa se pri kuvanju. Čaj ostavite da se ohladi i pijte ga takođe u malim gutljajima tokom cijelog dana.

 
Izvor:(DobreVijesti.info/Zadovoljna.hr)

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: