Svi razlozi zasto izbjegavati gazirane sokove

Gazirani sokovi su zaista štetni, naročito za dječji organizam. Spisak njihovih loših strana je poprilično dugačak.Gazirani sok

Puni šećera, ovi napici tijelu nude prazne kalorije – koje se, generalno, pretvaraju u masti. Osim toga, sprečavaju uzimanje važnih hranljivih materija – vitamina, minerala, vlakana…

Moguće posledice konzumiranja

Kada saznate šta sve gazirani sokovi uzrokuju, vjerovatno ćete dobro razmisliti da li da ih date vašem djetetu kada ih poželi. Umesto njih, bolje je dati sokove od svežeg voća, vodu ili mlijeko.

*Gojaznost

Važno je znati da gazirani sokovi utiču na pojavu gojaznosti. Dokazano je da, ako se pije tri decilitra gaziranog pića dnevno, tjelesna težina može da se za mjesec dana poveća i do jednog kilograma.

*Dijabetes

Konzumiranje gaziranih sokova smanjuje sposobnost organizma da metaboliše šećer, pa posledično dovodi do dijabetesa, kao i do razvoja metaboličkog sindroma. On se karakteriše prekomernom težinom, visokim krvnim pritiskom i povećanim nivoom šećera i triglicerida u krvi.

*Oštećenje jetre

Činjenica je da gazirani sokovi oštećuju jetru, a njihovo dugogodišnje konzumiranje može da dovede čak i do ciroze. Voćni šećer fruktoza iz gaziranih sokova, koji se većinom apsorbuje u jetri, odgovoran je za ovo oštećenje.

*Bubrežni kamenci

Fosforna kiselina iz gaziranih sokova ijsastav urina i dovodi do stvaranja bubrežnih kamenaca.

*Loši zubi

Ni zubi nisu pošteđeni. Gazirani sokovi oštećuju zubnu gleđ i utrostručuju rizik od razvoja karijesa.

*Želudačne tegobe

Konzumiranje gaziranih sokova uzrokuje pojavu gorušice zbog povećane kisjelosti, a velika količina ugljendioksida može da dovede do nadutosti želuca.

*Slabija koncentracija i spavanje

Pored velikog sadržaja šećera, ovi napici sadrže i kofein, koji je takođe povezan sa povećanim rizikom od osteoporoze. Jedna limenka gaziranog pića sa kofeinom je isto kao šoljica crne kafe. Zato djeca koja ih piju, imaju problema sa snom, ali i sa koncentracijom pri učenju.

*Gubitak koštane mase Narušavanje acidobazne ravnoteže u korist povećanja kiselosti krvi, predstavlja rizik za gubitak koštane mase. Naime, podizanje nivoa kiselosti uzrokuje neravnotežu kalcijuma, kao alkalnog minerala u cirkulaciji. U normalnim okolnostima, telo prirodnim mehanizmom, pomoću zdrave ishrane, reguliše odnos kalcijuma i fosfora u krvi, poznat kao acidobazna ravnoteža, ili pH krvi. Međutim, ako se uzme više fosfata putem hrane ili pića, potrebno je i više kalcijuma. Ukoliko se ne unese dovoljno kalcijuma preko mlijeka, sira, ribe i lisnatog povrća – tijelo će da ga obezbijedi iz kostiju i zuba, čime će da smanji njihovu gustinu. A to će da rezultira prevremenom osteoporozom i gubitkom zuba.

Za djecu u razvoju, narušavanje acidobazne ravnoteže je izrazito opasno, zbog oštećenja koštanih struktura, jer se u razvojnom periodu formiraju kosti za cio život. Konzumiranje gaziranih sokova, bogatih fosfatima, može da ugrozi taj proces i dovede do nepovratnih oštećenja. Pored toga, pojačana kisjelost može da dovede do gorušice, umora, sniženog imuniteta, bolova u kostima i pojave kandidijaze (infekcija koju uzrokuju gljivice, najčešće Candida albicans).

*Loša ishrana

Pijenjem slatkih gaziranih pića, smanjuje se osećaj gladi, zbog  njihove visoke energetske vrijednosti. Zbog toga se u organizam unosi manje nutritivno vrijednih sastojaka.

Opasni vještački zaslađivači

Iako se obično misli da gazirana pića bez šećera nisu štetna, istina je drugačija. Sva gazirana pića sadrže ugljenu, fosfornu ili limunsku kiselinu – koje narušavaju acidobaznu ravnotežu, kao i toksične veštačke zaslađivače: aspartam, acesulfam K i sukralozu.

Aspartam ili njegove komponente mogu da izazovu sindrom hroničnog umora, glavobolju, migrenu, slabost, uznemirenost, mučninu, kožni osip, nervozu. Acesulfam K sadrži metilen hlorid, koji može da izazove glavobolju, depresiju, mentalnu konfuziju, smetnje sa vidom, oštećenje jetre i bubrega.

Zablude o «ljekovitosti»

Pojedini roditelji daju gazirane napitke deci koja imaju želudačne infekcije, kako bi im olakšali tegobe. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da je učinak potpuno suprotan. Naime, infekcija privremeno oštećuje ćelije želudačne i crijevne sluznice, a napici sa visokim sadržajem šećera dodatno pogoršavaju situaciju. U medicinskim rastvorima za rehidrataciju, koji se preporučuju u takvim stanjima, odnos šećera i soli je optimalan, pri čemu šećer podstiče apsorpciju soli.

Prim. dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

Izvor: YU MAMA

preuzeto sa POSLOVNA ŽENA

Još

VIDEO:Charlie me me ujeo !

Nezgoda simpatične  braće  na you tubu pregledana 366 miliona puta … [Opširnije...]

VIDEO:Tchaikovsky’s famous 1812 Overture

Davne 1882. godine bila je premijera 1812 Overture gospodina Iljiča … [Opširnije...]

Top 10 nacionalnih kuhinja najzdravije hrane

Harley Pasternak, stručnjak koji je osmislio "Dijetu 5 faktora" … [Opširnije...]

Poljubac za laku noć

„ Dok bi se uspinjao na spavanje, tješilo me samo to što će me mama, … [Opširnije...]

Savjeti i mudre riječi

Ne idite za izgledom - Izgled može zavarati. Ne idite za bogatstvom - … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail