Neobični eksperimenti: Kuda ide nauka 21. vijeka?

Od bizarne antimaterije pa do eksperimenata u kojima se svijetlo veže u čvorove, fizičari su otkrili neobične strane našeg svijeta

Kvark-gluon plazma

Zanimljivo otkriće dolazi od akceleratora ionskih čestica RHIC-a, smještenog u nacionalnoj laboratoriji u Brookhavenu. U februaru 2010., naucnici su objavili kako su stvorili “kvark-gluon plazmu”, gdje se protoni i neutroni razbijaju na svoje osnovne gradive blokove – kvarkove i gluone. Potrebna je izuzetno snažna kolizija atoma zlata u akceleratoru, kako bi se postigla nužna temperatura za ovaj proces, a ona iznosi nevjerovatnih 4 trilijuna Celzijusovih. Ovi uslovi su 250,000 puta topliji nego sredina sunca, i slični temperaturi koja se dogodilaposle  stvaranja svemira. Radi se o najvećoj temperaturi ikad postignutoj na Zemlji.

Svjetlost savija materiju

I dok je jednostavno uočiti kako materija savija svjetlost – treba samo pogledati kroz prizmu – nije lako vidjeti kako svjetlost savija materiju. No naucnici su otkrili upravo ovo u eksperimentu koji se dogodio u martu 2010. Naime, istraživači su sakupili plosnate trake nanočestica – sičušne komadiće materije dugačke samo milijarditi dio metra – u zatamnjenoj laboratoriji. Kada su trake izložili svjetlosti, one su se savijale u spirale. Ovo otkriće moglo bi pomoći inženjerima u stvaranju novih vrsta optike i elektronike.

Levitirajući magnet

Nuklearna fuzija – stapanje atomskih jezgra koje se događa unutar zvijezda – dugo je tražen cilj na Zemlji. Ukoliko to nauka postigne, dobićemo snažan izvor energije, uz minimalne posljedice za prirodu. No nakuka je došla jedan korak bliže ovom cilju u januaru 2010., kada je objavljeno da istraživači grade levitirajući magnet koji će stvoriti neke od uslova potrebnih za fuziju. Naime, podizanjem divovskog magneta uvazduh , naucnici će biti u mogućnosti kontrolisati gibanje ekstremno toplog plina nabijenih čestica koje se nalaze u vanjskoj komori magneta. Gustoća ovog plina je bliska onome što je potrebno za nuklearnu fuziju.

Nova čestica antimaterije

Sudarajući čestice velikom brzinom u akceleratoru, naucnici su stvorili nikad prije viđen tip materije: anti-hipertriton. Ova čestica je čudna na mnoge načine. Prvo, ne radi se o normalnoj materiji, već o antimateriji koja se raspada kada dođe u kontakt sa regularnom masom. Drugo, antihipertriton sadrži rijetke gradivne blokove – čudne kvarkove, koji nisu prisutni u protonima i neutronima od kojih su izgrađeni regularni atomi. Eksperiment je izveden pomoću akceleratora RHIC, a rezultati su objavljeni u martu 2010.

Čvorovi svjetlosti

Čini se kako svjetlo putuje ravnim putanjama, no ponekad se može zaplesti u čvorove. U januaru 2010., istraživači su objavili kako su pomoću kompjuterskog holograma savinuli zrake lasera u oblik pereca. Korišteno je područje matematike poznato kao teorija čvorova kako bi se analizirali dobijeni oblici. Ovi čvorovi svjetlosti, poznati kao optički vrtlozi, mogli bi se koristiti za razvoj lasera budućnosti.

Izvor:Metro

Još

Otkrij ljubav

Uzmi osmjeh i daruj ga onome ko ga nikad nije imao. Uzmi zrak sunca … [Opširnije...]

Velikodušnost

Velikodušnost je plod duše, a ne uma ili nečeg drugog.Škrtost je plod … [Opširnije...]

JOGURT ČUVA SRCE

Australijski istraživači su ispitivali prehrambene navike više od 1080 … [Opširnije...]

Osjecaj davanja je velicanstven i oplemenjujuci!

Bilo je to davno. Na zemlji je nastala velika suša: potoci, rijeke i … [Opširnije...]

Unutrašnja ljepota

Unutrašnja ljepota i sklad se uvijek "prikažu" na licu...Mogu se ljudi … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail