Kisjelost organizma može biti uzrok mnogih zdravstvenih problema

Težak osjećaj u želucu, nadutost, nesanica, nervoza, zadržavanje vode, migrena, zatvor pa čak i proliv… tek su neki od simptoma acidoze, stanja organizma pri kojem pH vrijednost krvi pada ispod 7,35, odnosno po Tarri Barat, ispod 7,0. O problemu kiselosti organizma kod nas se još uvijek malo zna, tek nešto više među makrobiotičarima.

Prirodna lužnatost dobra

U svom prirodnom stanju tijelo je blago lužnato sa pH vrijednošću 7,4, a u takvim uslovima hemijski se procesi u organizmu najlakše i najpovoljnije odvijaju, a otpadne materije brzo uklanjaju i ne opterećuju organe usporavajući njihove funkcije. O važnosti pH vrijednosti u tijelu Tarra Barat govori:

– Kada je pH vrijednost tijela kisjela, pojavljuju se bolesti poput raka, šećerne bolesti i multiple skleroze. No kada je pH vrijednost lužnata, bolesti poput raka ne mogu se pojaviti pa je jedan od najjednostavnijih, najsnažnijih, pa i najjeftinijih načina na koji se može pratiti stanje zdravlja upravo provjera pH vrijednosti krvi. Neki to rade jednom mjesečno, a može se i svake dvije nedjelje – objašnjava T. Barat. Kada je pH – koji se mjeri ravnotežom između lužnatosti i kiselosti – neutralan, tada ste zdravi. Acidoza se javlja, opisuje Barat u svojoj knjizi “Stres, najveći ubica današnjeg čovjeka”, najčešće kao posljedica nepravilne prehrane, pretjeranog unosa masti životinjskog porijekla ili obrađene brze hrane pripremljene u uljima koja podstiču kisjelost u tijelu.

Oprezno s vitaminom C

Visok unos vitamina C, koji je dobar zbog drugih procesa u organizmu, može biti cinilac koji doprinosi acidozi, ali su to i zagađivači iz vazduha, kisjeline u vodi. No osim spoljnih uticaja, napominje T. Barat, stres je ”krivac” za pojačanu kiselost organizma. Naime živčana napetost, pretjerana buka, kratkoća vremena i ostali pritisci povećavaju kisjelost organizma.


Tanja Božić/VLM

Još

Otkrij ljubav

Uzmi osmjeh i daruj ga onome ko ga nikad nije imao. Uzmi zrak sunca … [Opširnije...]

Velikodušnost

Velikodušnost je plod duše, a ne uma ili nečeg drugog.Škrtost je plod … [Opširnije...]

JOGURT ČUVA SRCE

Australijski istraživači su ispitivali prehrambene navike više od 1080 … [Opširnije...]

Osjecaj davanja je velicanstven i oplemenjujuci!

Bilo je to davno. Na zemlji je nastala velika suša: potoci, rijeke i … [Opširnije...]

Unutrašnja ljepota

Unutrašnja ljepota i sklad se uvijek "prikažu" na licu...Mogu se ljudi … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail