Dugi razgovori na mobilnom telefonu utiču na plodnost muškarca

Muškarci koji provode previše vremena u razgovoru preko mobilnog telefona mogu se suočiti sa slabom pokretljivošću svojih spermatozoida i sa rizikom po plodnost, javila je u srijedu italijanska novinska agencija Ansa.

Studija koja je izvedena na starom rimskom univerzitetu “La Sapienca” i u bolnici “Santa Marija Goreti” u Latini, južno od italijanske prijestonice, pokazala je da postoji povezanost između dugog korišćenja mobilnog telefona i pogoršanja pokretljivosti spermatozoida.

Predsjednica italijanskog Društva andrologije i seksualne medicine (SIAMS) Andrea Lenzi objasnila je da izgleda da radiotalasi mobilnih telefona dovode do slabe pokretljivosti spermatozoida njihovih korisnika.

– Ljudi koji dugo razgovaraju preko svojih mobilnih telefona često su pod većim stresom ili puše i piju više od ostalih, što može uticati na kvalitet njihovih spermatozoida – navela je Lenzi.

Studija se bazira na ispitivanju muškaraca koji su dnevno provodili od pola do četiri sata u razgovoru preko mobilnog telefona.

………………
Vezano

Korištenje računara u krilu smanjuje mušku plodnost

Prečesto postavljanje računara na krilo tokom rada može da izazove problem sa plodnošću kod muškaraca, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u časopisu “Plodnost i sterilnost”.

Naučnici su došli do tog rezultata obavivši ispitivanje na grupi mladih muškaraca koji su radili za računarom postavljenim u krilu, tokom čega je ustanovljeno da je za 15 minuta temperatura njihovih testisa dostigla mnogo viši nivo od onog koji se smatra bezbjednim, prenijeli su danas francuski mediji.

Sa računarom u krilu, temperatura testisa se, kako su istakli istraživači, povećava za 2,5 stepena. Naučnici su zaključili da sa računarom u krilu muškarci ne mogu da postanu sterilni, ali da ta praksa može da stvori reproduktivne probleme.

 

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: