Kasno u krevet pa rano iz njega opasnost za srčani udar

Ko malo spava osjeća više gladi pa automatski i više jede. Pretjerano jedenje vodi do debljine,a dobro je poznato koliko ona povećava rizik od srčanog i moždanog udara

Ako spavate manje od šest sati povećavate rizik od srčanog ili moždanog udara. Ništa novo! No budite oprezni, ako spavate previše, takođe se izlažete istom riziku, navodi se u Evropskom časopisu za srce. I dok samo spavanje najvjerojatnije i nije izvor opasnosti, dugoročna bolest poput srčane sigurno može biti glavni uzrok zašto dugo spavate i osjećate se umornima. Drugim riječima, ako dugo spavate (pod uvslovom da ne ostajete do kasno u noc budni), to može biti prvi upozoravajući znak da se nešto događa sa zdravljem.

Francesco Cappuccio sa Medicinskog fakulteta pri Univerzitetu Warwick sproveo je istraživanje upravo na tu temu. On kaže: „Trend kasnog odlaženja u krevet i ranog ustajanja je tempirana bomba koja prijeti nasem zdravlju tako da moramo djelovati odmah kako bismo smanjili rizik…”

Istraživači su otkrili da oni koji spavaju manje od šest sati imaju 50 posto više šansi da dožive srčani udar i 15 posto više šansi za moždani udar. Premalo sna izaziva manjak leptina u našoj krvi što znači da se ne osjećamo odmorno i zadovoljno kao, na primjer, posle jela, piše Daily Mail. Istovremeno raste nivo grelina koji je odgovoran za naš apetit. U prevodu, osjećamo se gladnijima ako manje spavamo. dalje, oni koji malo spavaju često jedu previše pa su na direktnom putu ka debljini i time se automatski izlažu spomenutim rizicima. Minimum je šest sati sna kako bismo ostali zdravi, tvrde evropski stručnjaci, iako se debata o tom minimumu vodi već godinama u naucnim krugovima. Istraživanjem je obuhvaćeno 47.000 ljudi (svi ucesnici 15 prijašnjih istraživanja) iz osam zemalja uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Japan, Švedsku i Njemačku.

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: