Najvažniji vitamini – gdje se nalaze i kako djeluju

Često podcijenjeni, vitamini svakodnevno utiču na naše zdravlje. Regulisu i usmjeravaju biološke tokove u organizmu, a u pravilu ih moramo pažljivo unositi hranom. Saznajte kako djeluju pojedini vitamini, zašto su toliko važni i kako tijelo možete snadbjeti odgovarajućim količinama:

Vitamin A
Najodgovorniji za lijepu kosu, nokte i zdrave oči. Smanjuje rizik od raka i snadbijeva tijelo energijom. Odrasla osoba trebala bi dnevno u organizam unijeti 0,8 do 1 miligrama vitamina A, uz napomenu da se vitamin oslobađa tek u kombinaciji s uljima. Nalazi se u sargarepi, kupusu, kelju, jetri, ribi i bundevama.
Vitamin B1
Vitamin zadužen za dobro raspoloženje. Važan je za nervni sistem i doprinosi smanjenju nivoa stresa. Istraživanja pokazuju da manjak vitamina B1 već posle dvije nedjelje može dovesti do neželjenih posljedica (poremećaji metabolizma ugljenihhidrata i rada nervnog sistema). Preporučena dnevna doza iznosi 1-1,1 mg kod žena i 1-1,4 mg kod muškaraca. Nalazi se u suncokretovim sjemenkama, zobenim pahuljicama, pasulju, grašku, peradi, svinjetini i cijelim žitaricama. Oprez: Nestaje prilikom kuvanja.
Vitamin B2
Poznat kao vitamin rasta, B2 je posebno važan kod djece. Odraslima se preporučuje dnevna doza od 1,2-1,5 mg, a djeci 0,7-1,6 mg. Predoziranje može dovesti do iritacije kože. Osim što podstiče rast celija, dokazano smanjuje broj napadaja migrene (za čak 50%). Nalazi se u mlijeku, jajima, ribi, žitaricama, brokuli, španacu i šparogama.
Vitamin B6
Gubitak apetita, probavni problemi i neredovni grčevi ukazuju na manjak vitamina B6 koji kao i svi vitamini B-kompleksa ima važnu ulogu u pretvaranju masti, ugljenihhidrata i bjelančevina u energiju. Preporučene dnevne doze iznose 1,8 mg za muškarce i 1,6 mg za žene. Nalazi se u mliječnim proizvodima, peradi, svinjetini, ribi, lješnicima, bananama, avokadu i mahunarkama.


Vitamin B12
Povećava izdržljivost i uspješno se odupire stresu. Nedostatak može dovesti do anemije i određenih neuroloških problema, depresije i slabosti. Nalazi se u algama, đumbiru, šampinjonima i grašku. Preporučena dnevna doza iznosi 1,6 miligrama.
Vitamin C
Jača imunitet i dokazano pomaže u liječenju bronhitisa, modrica, prehlada, glaukoma, povišenog holesterola, infekcija i rana. Djeca bi dnevno trebala uzimati 60-100 miligrama, a odraslima se preporučuje maksimalna doza od 100 miligrama. Nalazi se u limunu, pomorandzii, jagodama, paprici, kiviju, spanacu, mangu, borovnicama i ribizlima.

Vitamin D
Sunce je najbolji izvor vitamina D koji jača kosti i zube, smanjuje rizik od raka i bolesti krvnih sudova. U organizam se unosi lososom, sardinama, teletinom, jajima, šampinjonima i mliječnim proizvodima.
Vitamin E
Štiti organizam od štetnih posljedica oksidacije (lipidne peroksidacije). Djeluje na krvotok i prokrvljenost tkiva, prirodan je afrodizijak i nalazi se u gotovo svim namirnicama, pogotovo u maslinovom ulju i suncokretovom ulju. Dnevna doza vitamina E i B1 može se pokriti ukusnom grickalicom – sjemenke suncokreta potrebno je malo popržiti na suncokretovom ulju.
Vitamin K
Zadužen za zdrave i jake kosti pa samim time sprečava nastanak osteoporoze. Nužan za aktivnost osteokalcina, proteina koji ima ključnu ulogu u ugradnji kalcijuma u koštano tkivo. Nalazi se u zelenom povrću (ne gubi se za vrijeme kuvanja), luku, mlijeku, jajima i mesu.

Još

PHOTO:Koji su psi najpametniji?

Znate li koji su psi najinteligentniji? Svi volimo svoje pse i … [Opširnije...]

Razgovor

"Dakle, ti bi zelio da razgovaras sa mnom?" rece Bog. "Ako imas … [Opširnije...]

Svijeće sa parafinom opasne za zdravlje

Kada se upale svijeće pravljene od parafina, dolazi do isparavanja … [Opširnije...]

Gluva žena

Čovjek se zabrinuo shvativši da mu žena više ne čuje onako dobro kao … [Opširnije...]

Važnost vitamina K

Vitamin K topi se u masnoćama, djelimično se topi u alkoholu, dok je u … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail