Kako životinje tuguju za mrtvima?

Britanski biolog Ian Redmond svjedočio je u afričkoj stepi ritualu slonova koji tuguju za uginulim članom svoje zajednice. Zabilježio je da “iz dana u dan dolaze u posjetu preminulom i čuvaju stražu. Uveče hodaju oko osam kilometra do prvog izvora hrane, posle čega se ponovno vraćaju u stražu. Mjesecima posle smrti sa sobom nose kljove preminuloga a ostale dijelove tijela ignorisu.”

Ritualima poput opisanog svjedočili su i drugi naucnici koji proučavaju ponašanje životinja i zaključili da se životinjski život ne svodi samo na parenje i pronalaženje hrane. Upravo suprotno, životinje su kompleksnije i osjećajnije nego što se dugo vremena mislilo.

Američki naucnici su nedavno objavili dosad najveće istraživanje o odnosu primata prema smrti. Studija se temeljila na trogodišnjem posmatranju grupe pavijana u hladnim dijelovima Etiopije, a rezultati su se upoređivali sa istovjetnim posmatranjem simpanza u toploj i ugodnoj Keniji. Uspostavilo se da stepen tugovanja kod primata zavisi o lokaciji na kojoj se nalaze i individualnoj osjećajnosti.

Naucnici su se posebno fokusirali na neobičan kult mrtvih kojeg provode brojne pripadnice majmuna – danima sa sobom nose uginulo tijelo svog potomka sve dok se se vremenom u potpunosti ne raspadne. Postavlja se pitanje je li to jednostavno njihov način da se oproste od voljenog člana ili životinje zapravo nisu svjesne da nose beživotno tijelo. Novije istraživanje potvrđuje upravo prvu tezu, napisao je vodja Jim Anderson u “American Journal of Primatology”.

“Ukoliko im životne okolnosti to dopuštaju, majmuni uginule danima nose sa sobom. Kod simpanza iz toplijih krajeva ritual može potrajati i po nekoliko nedjelja dok pavijani iz hladnijih prostora za članovima tuguju svega nekoliko sati. Intenzitet tugovanja je pritom jednak, samo što se neke grupe mogu duže prepustiti osjećaju od drugih”, tvrdi Anderson.

Majmuni utjehu traže među rodbinom i prijateljima. Naucnici su posmatrali ženku pavijana koja je u napadu lavova ostala bez svojih bližnjih. “Njeno ponašanje je vrlo slično ljudskoj depresiji. Počela se oporavljati tek kada su počeli pristizati drugi majmuni koji su je tješili”, objašnjava Anne Engh.

Još

Pogledajte: Ubrzani snimak Mlječnog puta koji oduzima dah

Ubrzani snimci Mlječnog puta o kojima je riječ prikazuju sliku neba … [Opširnije...]

Sremuš ili medveđi luk (Allium ursinum)

Sremuš, dar prirode, samonikli lijek, začin i hrana, djeluje … [Opširnije...]

Važnost vitamina K

Vitamin K topi se u masnoćama, djelimično se topi u alkoholu, dok je u … [Opširnije...]

VIDEO:Andre Rieu – Shostakovich` Second Waltz

Uz divne fotografije cvijeca, prirode... … [Opširnije...]

Molitva put do izlječenja tijela i duše

Ruski naučnici iz St. Petersburga napokon su materijalno dokazali da … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail