Top 10 nacionalnih kuhinja najzdravije hrane

Harley Pasternak, stručnjak koji je osmislio “Dijetu 5 faktora” ilicni  trener Lady Gage, Eve Mendes i drugih, objavio je knjigu u kojoj analizira prehrambene navike različitih nacija. “Svjetska dijeta pet faktora” nastala je nakon što je Pasternak proputovao svijet i pronašao najbolje namirnice najzdravijih kuhinja iz čega proizlazi i top lista nacija koje se najzdravije hrane:

1. Japan
Japanci se s očekivanim trajanjem života od 85,6 godina za žene i 78,7 godina za muškarce prema WHO-u nalaze među najzdravijim nacijama svijeta, a jedan od glavnih razloga leži u hrani. Velike količine ribe, riže i povrća (pogotovo kupusa) japansku kuhinju čine najzdravijom na svijetu, čemu dopridonosi i način konzumiranja – hrana se servira u malim, raznolikim porcijama, a jede polako i svjesno.

2. Singapur
U Singapuru se riža jede tri puta dnevno u manjim količinama, dok se za desert obavezno jede durian – ukusno voće koje se skriva iza bodljikave ljuske a mnogi ga nazivaju kraljem voća.

3. Kina
Na trećem mjestu se nalazi još jedna azijska zemlja čiju kuhinju ponovno čine riža, riba i povrće. Kinezi su pored toga “svjetski prvaci” u ispijanju čaja umjesto slatkih sokova. Posebno je zdrav oolong čaj koji se smatra ubicom masnoća.

4. Švedska
Šveđani prema Pasternaku imaju najzdravije prehrambene navike u Evropi. Pošto zima u Švedskoj traje dugo, stanovnici jednu puno klasičnog zimskog povrća poput kupusa. Takođe, konzumiraju velike količine jagoda i borovnica koje imaju antioksidansko dejstvo.

5. Francuska
Visoka pozicija Francuske pomalo iznenađuje kada se sjetimo masnih kroasana i sireva. No, Francuzi su pravi gurmani pa su fokusirani na glavna jela, dok slatke i kalorične međuobroke izbjegavaju.

6. Italija
Pasternak tvrdi da je Italija jedna od rijetkih zemalja u kojoj se još može pronaći prava talijanska kuhinja (pizza s 2-3 sastojka ili tjestenina s umakom od paradajza i bosiljka). Način na koji se danas u svijetu pripremaju pizze i špagete uvelike se razlikuje od zdravih izvornih recepata, a Talijani još uvijek uspješno odolijevaju kaloričnim i masnim dodacima.

 

7. Španija
Španci, uz Japance, najduže žive što se pripisuje tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji baziranoj na maslinovom ulju, ribi i plodovima mora.

8. Južna Koreja
Temelje južnokorejske kuhinje čine riža i tjestenina od riže, dok se na stolu redovno nalazi i niskokaloričan tofu te proizvodi od soje.

9. Izrael
Izraelci obožavaju patlidžane koji su bogati dijetalnim vlaknima i hranjivim materijama. U hranu redovno stavljaju i listiće mente koja sadrži značajne količine mangana (mineral koji ima vrlo važnu ulogu u pravilnom oblikovanju i održavanju kostiju, hrskavice i veznog tkiva i dopridonosi sintezi bjelančevina) i vitamina A i C.

10. Grčka
Mahunarke, cjelovite žitarice i lisnato povrće sastavni su dijelovi grčke kuhinje, a u svim jelima se koristi neizbježno maslinovo ulje.

Advertisements

Još

Arnika(Arnicae flos)

Zbog svog mnogostrukog, pozitivnog uticaja na ljudsko zdravlje, ona je … [Opširnije...]

Dijelite!

„Kad ti na svijetu ostanu samo dva novčića, kupi veknu hljeba za jedan … [Opširnije...]

Kućni pripravci za lijepu kožu

Poznata je činjenica da je zeleni čaj prirodni antioksidans. … [Opširnije...]

Arome koje vraćaju u život

Listovi, cvjetovi, klice, sjemenke. Koristimo ih u receptima radi … [Opširnije...]

Ljekovitost cvekle

Cvekla(Beta vulgais) potiče sa Sredozemlja, uzgaja se po vrtovima i … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail