Šta se krije iza određenih simptoma?


Koje simptome vam šalje tijelo

Mnoge probleme sa zdravljem moguće je preduprijediti, dovoljno je da malo pažljivije osluškujemo vlastito tijelo da bismo shvatili poruke koje nam ono šalje. Šta se krije iza određenih simptoma koje često primećujemo na sebi, ali na njih ne obraćamo pažnju?

1 Kosa vam je odjednom postala:
suva – hitno počnite unošenjem vitamina E;
masna – povedite računa o nervima, ispavajte se i izbegavajte stres;
bez sjaja – organizmu nedostaju vitamini iz grupe B. 

2 Posle češljanja na češlju primećujete cijeli pramen kose. To je jedan od simptoma pada imuniteta. Treba da otkrijete razlog: dajte krv na analizu.

3 Na čelu su vam se pojavile bore, a ispod očiju ljubičasti podočnjaci. To su simptomi hroničnog umora. Krenite na plivanje i masažu. Manite se drastičnih dijeta: uživajte u voću, orašastim plodovima i crnoj čokoladi.

4 Isplazite se pred ogledalom. Zdrav jezik je nježnoružičaste boje. Ako je obložen bijelom skramom – imate tegobe sa želucem i crijevima; ako je žut – nešto nije u redu sa jetrom, a ako je plavkast – u pitanju je srce.

5 Primećujete da su vam popucali kapilari u očima. Nadajmo se da se radi samo o zamoru očnih mišića. Ukoliko vam se to dešava često, moguće je da imate povišen očni pritisak i probleme sa cirkulacijom u mozgu. To su problemi preko kojih ne smijete da pređete.

6U trouglu između nosa i usana zapažate plavičaste sjenke, a usne su vam blijede – provjerite srce. To može biti prvi znak srčane insuficijencije ili poremećaj rada srčanih zalistaka.

7 Oči su vam ispupčene i cakle se – hitno proverite štitnu žlezdu.

8 Budite se s otečenim donjim kapcima. To su bubrezi ili bešika: moguće je da ih preopterećujete slanim, masnim i dimljenim proizvodima i pivom prije spavanja, ili ste „zakačili“ neku infekciju.

9 Beonjače su vam dobile žućkastu nijansu – to je siguran znak poremećaja rada jetre ili žučne kese.

10 Obrazi i vrat vam se zacrvene pri najmanjem fizičkom naporu – proverite pritisak i od sada to radite redovno, jer je to simptom hipertenzije.

11 Na tijelu ste zapazili nov mladež – odmah se konsultujte s dermatologom.

12 Otekao vam je vrat u predjelu jabučice – pokažite to endokrinologu jer je moguć pojačan rad štitne žlezde.

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: