Drevni biološki sat radi u svim živim bićima


Naučnici su dokazali postojanje biološkog sata tj. mehanizma koji kontrolise unutrasnji sat svih živih bića, od algi do ljudi. On radi bez uticaja DNA, a njegov poremećaj očituje se na metabolizmu i psihi.

Novo istraživanje može pomoći pojedincima koji imaju zdravstvene probleme povezane s poremećajem rada ovog sata – poput pilota i radnika u smjenama – ovo pomaže utvrditi da je 24-sati cirkadijani sat pronađen u ljudskim celijama jednak onome kod algi i da datira milionima godinama unazad. 


Dvije nove studije na ovu temu objavljene u časopisu Nature dolaze sa univerziteta Cambridge i Edinburgh. Ovaj sat kontrolise dnevne i sezonske aktivnosti, od ciklusa sna do migracija leptira ili otvaranja cvjetova.

Naučnici sa Instituta za metaboličke nauke u Cambridgu po prvi su put identifikovali 24-casovni ritam krvnih celija. Ovo je bitno jer se cirkadijani ritam uvijek povezivao sa DNA i aktivnošću gena – a crvene krvne celije nemaju DNA.

Akhilesh Reddy, vodja tima na University of Cambridge kaže: “Znamo da u svim našim celijama postoji sat. Zamislite kako bi funkcionisa bez tog sata koji kontrolira naše funkcije. Celije bi ostale u istoj poziciji bez sata koji bi koordinisao dnevne aktivnosti.”

“Poremećaj rada uzrokuje rad u smjenama ili umor posle putovanja avionom, a posljedice su metabolički problemi kao što je dijabetes, mentalni problemi i rak. Daljnjim proučavanjem želimo sagledati ovu vezu jasnije. To bi moglo dovesti do terapija o kojima se nismo mogli ni nadati prije par godina.”

Za potrebe istraživanja naučnici su koristili pročišćene crvene krvne celije zdravih volontera. Čuvali su ih u tami na tjelesnoj temperaturi, a skupljali u redovnim intervalima tokom nekoliko dana. Koncentrisali su se na nivo biokemijskih markera – proteina koji se nazivaju peroksiredoksini (nalaze se gotovo u svim poznatim organizmima) – i ustanovili da oni prolaze kroz 24-satni ciklus.

Naucnici iz Edinburgha uočili su isti 24-satni ciklus i kod morskih algi (nezavisno o radu DNA), dokazujući da je ovaj unutrasnji sat uvijek bio važan, čak i kod najstarijih oblika života.

Osobe koje većinu dana provode u prostorijama s vjestačkom svjetlosti, nisu izložene dovoljno jakoj svjetlosti koja bi regulisala cirkadijani ritam tj. biološki sat organizma. Izlaganje prirodnoj svjetlosti sredinom dana može biti praktičniji način liječenja nesanice.

Do prije nekih 10-ak godina smatralo se da čovjekov biološki sat regulisu celije koje se nalaze u mrežnici oka. No da se fotosenzitivne stanice ne nalaze samo u čovjekovom oku, već i u drugim dijelovima njegovog tijela, dokazali su krajem 90-ih naučnici u SAD. Volonteri u njihovoj studiji bili su izloženi djelovanju jake svjetlosti putem fiberoptičke cjevčice, koja im je bila pričvršćena za koljeno s njegove zadnje strane. Niko od uključenih volontera nije znao ko jeste, a ko nije izložen djelovanju svjetlosti. A naknadne analize tjelesnog biološkog sata na temelju tjelesne temperature i nivoae hormona melatonina pokazale su da se dnevni biološki ritam osoba koje su primale svjetlost ‘promijenio čak za tri sata’.

Još

Javorov sirup je nova super hrana

Do nedavno su stručnjaci znali kako čisti javorov sirup sadrži 20 … [Opširnije...]

VIDEO:Progovorio maleni heroj koji se odbranio od nasilnika

Casey Heynes je jednostavno pukao posle višegodišnjeg zlostavljanja i … [Opširnije...]

Njegovo velicanstvo bosiljak

Ako su orhideje kraljice među biljkama, bosiljak je svakako kavaljer … [Opširnije...]

Deset prstiju – jedanest savjeta

Da ne bi izgovarao previše ludosti, Bog je čovjeku dao deset … [Opširnije...]

Muškarci ne znaju šta žene obara s nogu

Do sada imamo i naučnu potvrdu. Muškarci pojma nemaju šta je romantika … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail