Problem srčanih zalisaka

Zdravlje
Ljudsko srce je pumpa. Ono pumpa krv, koja hrani organe i tkiva u organizmu. Značajnu ulogu u protoku krvi kroz srce imaju srčani zalisci, odnosno valvule, koji sprečavaju vraćanje krvi tokom srčanog ciklusa i omogućavaju kretanje krvi u pravilnom smjeru. U Kardio centru Kliničkog centra Crne Gore već izvjesno vrijeme uspješno i gotovo rutinski se rade operacije srčanih zalistaka
– Srčani zalisci su djelovi srčanog aparata koji omogućavaju da ono funkcioniše kao pumpa i snabdijeva svaku ćeliju krvlju. Kada su otvoreni propuštaju krv, a kada se zatvore u određenoj fazi srčanog ciklusa onemogućavaju da se krv vraća unazad. Imamo četiri srčana zaliska: aortni i pulmonalni, mitralni i trikuspidni, objašnjava mr. sci med dr Andrijana Kostić-Mirković, internista kardiolog na odjeljenju kardiohirurgije KC CG.
Srčani zalisci ne rade uvijek kako treba, a brojni faktori mogu uzrokovati probleme u njihovom normalnom funkcionisanju.
– Bolesti srčanih zalistaka mogu biti urođene i stečene. Urođene bolesti, u vidu kompleksnih srčanih mana, koje zahvataju i valvularni aparat srca, otkrivaju se i rješavaju po rođenju i predmet su kojim se bave dječiji kardiolozi i kardiohirurzi. Lakše urođene mane, koje se dobro podnose u djetinjstvu dospijevaju do nas – adultnih kardiologa, kaže dr Kostić-Mirković. Ona pojašnjava da je takva srčana mana bikuspidna aortna valvula. Aortni srčani zalistak normalno ima tri listića. Kod bikuspidnih valvula postoje dva listića koji se vremenom tako izmijene da zalistak postane stenotičan, tj. sužen, postaje prepreka normalnom toku krvi, srčani mišić trpi stres protiv koga se bori tako što se uvećava i širi, a time gubi svoju snagu kao pumpa. Valvula može da se izmijeni tako da u fazi srčanog ciklusa kada treba da je zatvorena, ona to u potpunosti nije, već dozvoljava da se krv vraća u suprotnom smjeru od svog normalnog toka, što takođe vremenom opterećuje srčani mišić koji slabi.
– Zadatak kardiloga je da takve pacijente otkrije, prati i medikamentozno liječi do trenutka kada je neophodno operativno liječenje. Važno je da se to uradi u pravo vrijeme, jer kasnije može da rezultuje srčanom slabošću koja je ireverzibilna. Nedavno je na našem odjeljenju operisan jedan osamnaestogodišnjak koji je imao bikuspidnu aortnu valvulu, koji se sada dobro osjeća i dolazi na redovne kontrole, ističe dr Kostić-Mirković.
Oboljenje drugog mitralnog srčanog zalistka, onog koji dijeli lijevu pretkomoru i komoru, je prolaps mitralne valvule.
– Može se otkriti u periodu djetinjstva i adolescencije kada se obično dobro toleriše, prati do trenutka koji mi kardiolozi prepoznajemo kao ključni trenutak za operativno liječenje. U osnovi je bolest vezivnog tkiva, tako da su listići mitralne valvule obilniji nego normalno, što im omogućava veću pokretljivost, pa se posuvrate u pretkomoru i nepotpuno se zatvore, što u funkcionalnom smislu znači da dozvoljavaju vraćanje krvi iz komore u pretkomoru – ili kako mi kažemo, postoji mitralna regurgitacija koja može biti različitog stepena. Ovo oboljenje je češće u određenim porodicama, što upućuje na genetsku predispoziciju i javlja se sa učestalošću šest odsto kod žena i četiri odsto kod muškaraca, kaže dr Kostić-Mirković.
Ona ističe da se oštećenje zalistaka može javiti i kod koronarnih bolesnika, koji se liječe od bolesti srčanog mišića, koje dovode do uvećanja srca i slabljanje njegove snage, zatim kod ishemijske bolesti srca tj. nakon preležanog velikog infarkta srca. Posebno su urgentna stanja kada dođe do mitralne insuficijencije zbog djelova mitralnog aparata, rupture horde ili papilarnog mišića. Brzina prepoznavanja i liječenja ovakvih stanja je jako važna za preživljavanje.
Reumatska bolest srca može da zahvati mitralnu valvulu, aortnu valvulu, a nekad je i trikuspidna zahvaćena. Izmijenjene reumatskim procesom, valvule se mogu ponašati kao stenotične, insuficijentne, a postoje i kombinovane mane. Mitralna stenoza je više zastupljena kod pacijenata ženskog pola, dok muškarci više imaju promjene na aortnoj valvuli.
Aortni zalistak sklon je mehaničkom stresu, koji pravi tok krvi pod najvećim pritiskom, naročito kod hipertoničara, dijabetičara, pacijanata koji imaju povećane masnoći u krvi, zatim kod bolesnika koji imaju pridružene bubrežne bolesti, u starijoj životnoj dobi, može izmijeniti. To je degenerativna bolest, tzv. senilna kalcifikovana aortna stezoza, koja zahtijeva operativno liječenje. To su naši stariji pacijenti koji dobijaju biološe zalistke, objašnjava dr Kostić-Mirković. Ona dodaje da mlađi bolesnici dobijaju mehaničke proteze, koje zahtijevaju doživotno uzimanje antikoagulantne terapije.
U Kardio-centru je za proteklih dvije i po godine urađeno i pet operacija koje su veoma kompleksne, tzv. Benthalove operacije, koje podrazumijevaju ugradnju kompozitnog grafta, koga čine aortni vještački zalistak i graft kojim se supstituiše početni dio najvećeg krvnog suda – aorte.
– Takvu vrstu operacija dobijaju pacijenti koji imaju aneurizmu početne aorte, kod kojih su aortne valvule insuficijentne. To su pacijenti sa Marfanovim sindromom, koji imaju bolest samog zida aorte i mi ih prepoznajemo već na prvi pogled, po izgledu, jer su obično muškarci – visoki, uskih ramena, sa naočarima, koje upućujemo na ultrazvučni pregled srca kada postavljamo dijagnozu, ističe dr Kostić-Mirković.
Pored operacija zamjene srčanih zalistaka, kardiohirurška ekipa Kardio centra u Podgorici radi i zahvate rekonstrukcije valvularnog aparata tj. od postojećeg izmijenjenog zalistka napravi se funkcionalni zalistak.
– Uvijek, kada postoji takva mogućnost, hirurzi tome teže. Takvi pacijenti su u prednosti, jer ne moraju doživotno uzimati antikoagulantnu terapiju. Ovakve procedure se rade na mitralnoj valvuli i trikuspidi, u posljednje vrijeme usavršavaju se takve tehnike, kako bi se ovi zahvati izvodili i na aortnoj valvuli, kaže dr Kostić-Mirković
Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: