Šta tačno liječe čajevi

Zbog čega treba da pijemo kamilicu, šipak, nanu…

U vreme prehlada, koje nam je nažalost stiglo, svi vam govore da treba da pijete čaj. Ali koji čaj. Pa uzmi kamilicu, nanu, šipak… Ako pitate zbog čega baš taj čaj, dobićete odgovor: zato što su dobri.

Evo zbog čega treba da ih pijete… Čajevi sadrže polifenole, pigmente i eterična ulja koji smanjuju štetno delovanje peroksida u organizmu. Popularno se kaže da su čajevi čuvari zdravlja i „lovci“ na slobodne radikale.

Dakle, zbog čega i kada treba da pijete kamilicu, šipak, nana…

Kamilica

U svakom domaćinstvu ovaj čaj je pravi pomoćnik pri brojnim poteškoćama. Pomaže kod teškoća sa varenjem i bolova u stomaku, smanjuje nadutost, pospešuje varenje. Čaj od kamilica olakšava disanje i smanjuje upalne procese. Odličan je za smirivanje upalnih procesa, za ispiranje usta, rana i čireva.

Kamilica je i borac protiv čireva i veoma dobro reguliše crevnu floru, pa je odličan izbor ukoliko imate problem sa mučninom ili dijarejom.

Ako imate stomačne grčeve, bilo koje, kamilica će vam pomoći. Pozitivno deluje i na postizanje ravnoteže crevne flore te kod mučnine i povraćanja.

Za odrasle se priprema jak čaj od kamilice – dve kašike cvetova preliju se sa tri decilitra vrele vode i čaj se ostavi da odstoji jedan sat. Čaj se ne kuva, jer kamilica sadrži eterična ulja koja ispare ako se kuvaju.

Blagi čaj se daje maloj deci za umirenje i uklanjanje grčeva.

Šipak

Šipak je izuzetno bogat vitaminom C, a kuvanjem se vitamin ne gubi pa je zbog toga šipak dobar izbor ako ste prehlađeni. Voćne kiseline iz ploda šipka utiču na bolje izlučivanje mokraće, a duža upotreba čaja sprečava stvaranje kamena u bubregu i bešici.

Odličan je za razbuđivanje i održavanje koncentracije, pa ukoliko učite, skuvajte čaj i dodajte malo limuna.

Nana

Mnogi smatraju da je nana kraljica čajeva. Čaj od nane ili metvice koristi se za smirenje želudačnih grčeva, smirenje bolova želuca, ublažava podražaj na povraćanje i dobar je saveznik u borbi sa bolestima žuči i jetre. Ona je čistač urinarnog trakta, pospešuje zaceljivanje organizma, umanjuje poteškoće koje se javljaju u klimaksu i povoljno rehidrira organizam.

Nezamenljiva je ako želite da se rešite nesanice i menstrualnih tegoba. A pripisuje joj se i antistres dejstvo kod dece i odraslih.

Lipa

Koristi se u obliku čaja koji deluje na umirenje grčeva, na pojačano znojenje, pomaže kod bubrežnih bolesti, bronhitisa, upale pluća ili bilo kog problema sa bolestima disajnih puteva. Podstiče rad srca, ali ako se stalno koristi može da izazove i oštećenja srca. Osobe pod stresom biraju je zbog umirujućeg dejstva.

Hibiskus je čaj egzotičnog mirisa i zavodljive arome. Bogat je flavonoidima i njegova uloga u oporavku organizma je velika. Nameće se intenzivnom aromom i podstiče budnost.

CDC/BT

Nekoliko činjenica o čaju

Čajevi se pripremaju u porcelanskim posudama.

Popularno se kaže da su čajevi čuvari zdravlja i lovci na slobodne radikale.

Važno je za svaku vrstu čaja pripremiti vodu odgovarajuće temperature. Najčešće se prokuvana voda ohladi do oko 80°C. Nakon predviđenog vremena (tri, pet ili 10 minuta) čaj treba procediti i prepustiti se užitku.

U dijetetici čajevi imaju vrlo važno mesto, a nutricionisti predlažu pijenje čajeva renomiranih proizvođača, pri čemu treba voditi računa o zdravstvenom stanju i starosti osobe.

Ne zaboravite da je čaj pre svega lek – preterano konzumiranje čajeva može imati i neželjene posledice!

Još

Vjestacki list može proizvesti struju za čitavo domacinstvo

Vjestacki  list koji bi mogao čitavo domacinstvo snadbjedti ektričnom … [Opširnije...]

Uticaj ishrane na plodnost

Brojni su faktori koji utiču na začeće i rođenje zdravog djeteta. … [Opširnije...]

Podijeljena ljubav

Jesi li ikada hranio golubove? Kakav je osjećaj kada sjedneš na klupu, … [Opširnije...]

Dobri ljudi – školski sastav (duhovno nadahnuće malog dječaka)

Ovaj naslov najprije me sjeti Gibonnijeve pjesme koja se dugo puštala … [Opširnije...]

VIDEO:Beba se smije psu koji lovi balone

Čisto veselje - dobitna kombinacija su pas koji se igra loveci mjehure … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail