Propolis prirodni antibiotik

Sastojak meda najbolji borac protiv virusa
Propolis je smolasta materija koju sakupljaju i prerađuju pčele radilice. Veoma je prijatnog mirisa, ali pomalo gorkog ukusa. Lepljiv je i na toploti brzo omekša. Topi se na temperaturi od 80 do 104 stepena. U vodi se ne rastvara. Sadrži 55-60 odsto smolastih materija, 8-10 odsto eteričnih ulja, oko 30 odsto voska, 8-10 odsto polena, vitamina, antibiotika i više elemenata u tragovima, kao što su kalijum, kalcijum…

Umesto antibiotika

Propolis uspešno deluje kao antibiotik. Kako se klinički pokazao efikasnim protiv desetina bakterija, mnogi ga smatraju delotvornim antibiotikom. Naravno, to ne znači da su antibiotici nepotrebni, nego da lečenje prvo možete da pokušate s propolisom kao sa zdravijom alternativom kad se ne radi o ozbiljnijim stanjima. Zanimljivo je i to da su klinička ispitivanja na nekoliko konkretnih antibiotika dokazala da su oni efikasniji kad se uzimaju s propolisom nego kad sami deluju. Kada su virusi u pitanju, s obzirom na to da antibiotici uopšte ne deluju na viruse, propolis je nezamenljiv za većinu virusnih infekcija. Odličan je i kao lek i kao preventiva protiv gripa i svih infekcija disajnih puteva, bez obzira na to jesu li bakterijski ili virusno uzrokovane, kao i kod upala desni i usne duplje.

Delotvoran protiv raka

Delovanje propolisa na tumore i karcinome pokazalo se najboljim u slučaju raka debelog creva. Veruje se da su za antikancerogeno delovanje zaslužni flavonoidi i etanoli, jer deluju kao antioksidansi. A poznato je da nutricionisti i lekari upozoravaju da je ishranom, dodacima ishrani i na druge dostupne načine veoma važno uzimati što više antioksidanasa u svrhu prevencije karcinoma i svih degenerativnih bolesti, pa se propolis može smatrati i preparatom mladosti. Prema tome, propolis je odličan izbor.

Delotvoran je i za…

Lečenja opekotina, raznih rana na koži, zubobolje, upale desni, neprijatnog zadaha, hemoroida… Pored ovoga, deluje vrlo široko: protivupalno, protivbiotski, protivvirusno, protivgljivično i protivoksidativno, a ima i anestetičke sposobnosti. Propolis odlično deluje i kod regeneracije tkiva pa kod svih složenih poremećaja i bolesti, a posebno kod onih koje su posledica stresnog načina života i toksičnosti okoline, pa može da bude koristan svima koji žele da smanje štetne posledice svakodnevnog načina života, zbog čega slabi imunitet i organizam postaje podložan brojnim bolestima. Propolis se savetuje i u prevenciji karijesa. Odličan je i kao anestetik (protiv bolova), ne samo u stomatologiji nego i kod svih bolova slabog do srednjeg intenziteta.

Narodna medicina

U narodnoj medicini propolis je odavno poznat kao lek za rane, žuljeve, pa i rak. Primena propolisa u lečenju uglavnom se zasniva na njegovom antibakterijskom dejstvu i to mahom spolja u obliku masti, peroralno u vidu ekstrakta.

U poređenju sa drugim preparatima, preimućstvo propolisa je u tome što je potpuno bezopasan za organizam i što se može upotrebljavati kako u kombinaciji sa drugim lekovima, tako i samostalno. Upotreba propolisa, kao i drugih pčelinjih proizvoda u humanoj medicini, sprovodi se pod kontrolom i uz savet lekara zbog mogućih alergenskih reakcija.

Terapija medom

Terapija medom i ostalim pčelinjim proizvodima (propolis, matična mleč, pčelinji vosak) poznata je kao apiterapija. Svi oblici apiterapije, pa i terapija propolisom, izrazito su jednostavni za sprovođenje zahvaljujući brojnim gotovim preparatima koji su dostupni u apotekama bez recepta. Ipak nemojte da zaboravite da se posavetujete sa lekarom i drugim stručnim terapeutima, posebno ako uzimate druge lekove ili bolujete od neke hronične bolesti.

(Blic)

Još

Divokoza – simbol Durmitora

Simbol Nacionalnog parka Durmitor je divokoza.  Za ovu životinju … [Opširnije...]

O Ljubavi- Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Braćo, ne bojte se grijehova ljudskih, volite čoveka i u grijehu … [Opširnije...]

VIDEO:Pirates of the Caribbean – Incredible Piano Solo

Popularna tema iz filma "Pirati s Kariba" u klavirskom solo … [Opširnije...]

VIDEO:Benjamin Zander o muzici i strasti

Benjamin Zander ima dvije zarazne strasti: klasičnu muziku, i da nam … [Opširnije...]

Zaštitite se od loših vijesti

Kada bismo samo mogli da ne uzimamo u obzir sve i svašta što čujemo na … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail