Kakve signale vam šalje bol

Ponovo ste osetili snažan bol u grudima. Doktor Petra Ajlerc, specijalista opšte medicine iz Diseldorfa, upozorava da je najvažnije da ne paničite. „Mnogo je korisnije tačno utvrditi simptome“, ističe ona. Ako naučite pravilno da procenite uzrok bola, živećete ne samo mnogo opuštenije već i bezbednije.

Otečeni limfni čvorovi

Mislite da je leukemija

Limfni čvorovi su smešteni na vratu, iza ušiju, ispod pazuha i na preponama. „Najčešći uzrok oticanja su bakterijske ili virusne infekcije, kao što je mononukleoza ili gnojava upala krajnika“, kaže dr Ajlerc. „Iznenada se osećate loše, dobijate povišenu temperaturu i otiču vam limfni čvorovi.“ Ti čvorovi su osetljivi na dodir, ali su mekani i mogu da se pomeraju.

Treperenje pred očima

Mislite da je odvajanje mrežnjače

Mnogo je verovatnije da je reč o napadu migrene. „Ona najavljuje svoj dolazak svetlucanjem i treperenjem pred očima“, kaže dr Ajlerc. „Drugi mogući simptomi su vrtoglavica, smanjena osetljivost jednog ili više delova tela i sužavanje vidnog polja.“ Tada će vam najviše prijati boravak u zamračenoj i mirnoj prostoriji.

Bolovi u leđima

Mislite da je diskus hernija (ispadanje međupršljenske hrskavice)

„U većini slučajeva radi se o napetosti muskulature usled nekog naglog i nezgodnog pokreta“, objašnjava nemački stručnjak. Mogu da pomognu grejanje (na primer, korišćenje specijalnih flastera) i lekovi koji ublažavaju bol i opuštaju mišiće. Ako se bol prenosi i na nogu i zadnjicu, možda je nadražen nerv išijatikus. Ako uz to osećate i utrnulost ili ukočenost, obavezno posetite lekara.

Obilne menstruacije

Mislite da je tumor

„Hormonski poremećaji mogu da uzrokuju krvarenja pre i posle menstruacije“, kaže doktor Ajlerc. Smanjeno lučenje estrogena posle ovulacije ponekad izaziva krvarenje u sredini ciklusa. I dobroćudne izrasline na materici (miomi) ili pojave kod koje se tkivo sluzokože materice nalazi i izvan materice (endometrioza) mogu uzrokovati obilnije krvarenje. Žene koje koriste spiralu takođe često imaju produžene i bolne menstruacije. Pažnja: Ako se krvarenje javlja nezavisno od ciklusa, naročito u menopauzi, obavezno se obratite lekaru koji će postaviti dijagnozu, pošto iza svega može da stoji tumor materice.

Novi mladeži

Mislite da je melanom

Kod ljudi starijih od 40 godina često se pojavljuju dobroćudne staračke bradavice (takozvane seboreične keratoze). Mladeži se takođe često javljaju u talasima: godinama nemate nijedan, a onda se više njih pojavi odjednom. Zašto je to tako, još uvek se ne zna, ali jedno je sigurno – izgled mladeža je mnogo važniji od količine. Da li menja boju? Da li raste? Ili počinje da krvari? U tom slučaju, trebalo bi da odete kod dermatologa.

Krckanje u zglobovima

Mislite da je artroza

„Sasvim je normalno da vam ponekad krckaju zglobovi“, kaže dr Ajlerc. Često iza svega stoji bezazlena neravnina na hrskavici. Situacija je drugačija ukoliko je krckanje praćeno bolovima, jer je u tom slučaju možda reč o artrozi. „Rendgenski snimci i kernspintomografija omogućavaju da se otkrije da li je zglob već oštećen.“ Ukoliko je tako, bavljenje sportom može da vam pomogne da povećate mišićnu masu i rasteretite zglobove.

Izvor(Blic)

Još

Šta pokloniti za Dan zaljubljenih?

Poklon za Dan zaljubljenih (14. februar) mora biti izabran pažljivo, … [Opširnije...]

Kanjoning – Kanjon Nevidio

Kanjoning je spuštanje kroz korito rijeke i to nizvodno sa ili bez … [Opširnije...]

Heljdija – pita od heljde

Recept tradicionalnog , ukusnog, i zdravog jela…. … [Opširnije...]

Oni koji znaju – ne govore; Oni koji govore – ne znaju.

Učenici su duboko raspravljali o La Tseovoj izreci: ''Oni koji … [Opširnije...]

VIDEO:Čarolija zahvalnosti

Zahvalnost je čarobna vrlina koja rehabilituje naš odnos prema … [Opširnije...]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail
E-mail