Govor tijela

Kada žele da dijagnostifikuju i utvrde uzrok neke bolesti, Kinezi najprije dobro osmotre čovjeka spolja. Oni uspješno primjenjuju ovu metodu već vjekovima, ali ona postaje sve popularnija i u ostalim djelovima svijeta. Sve je više ljekara koji se bave spoljašnjim simptomima unutrašnjih poremećaja, a ovakav pregled znatno je prijatniji za pacijenta.

Ovo dragocjeno znanje možete da primjenite i kod kuće. Naučite da tumačite poruke koje vam šalju vaše lice i tijelo: redovno pratite izgled svojih noktiju, jezika, lica… S vremenom ćete sve brže i jasnije primjećivati promjene na njima. To ne znači da više nikad nećete morati da idete kod ljekara, ali ćete svakako naučiti da prepoznate zdravstveni problem, prije nego što dođe do manifestacije bolesti.

OČI ogledalo svih procesa u organizmu
Oči više otkrivaju o jednoj osobi, nego otisak prsta. Do očiju vode minijaturna nervna vlakna iz svih organa. Zato se na njima jasno vidi kada se neki od njih razboli.
Bijeli prsten oko dužice ukazuje na povišen nivo holesterola. Dajte krv na analizu i izbjegavajte životinjske masti. Maslinovo ulje i ulje od uljane repice sadrže nezasićene masne kiseline koje snižavaju nivo štetnog holesterola.
Igranje oka uglavnom je posljedica nedostatka magnezijuma, koji na duži rok može da izazove oštećenje nerava i srca!
Svjetlucanje pred očima je posljedica slabe cirkulacije, kojoj je uglavnom uzrok ukočenost u vratu. Da biste opustili mišiće, istežite vrat na sledeći način: sjedite, nagnite glavu na levu stranu, a zatim stavite lijevu šaku na glavu i lagano je vucite ka ramenu (u objee strane po tri puta).
Požutjele beonjače mogu da ukažu na oboljenje jetre. Odmah se javite ljekaru koji će utvrditi da slučajno nije u pitanju hepatitis. Jedino u ranoj fazi ove bolesti mogu da se izbjegnu trajne posledice.
Bijele tačkice na dužici često ukazuju na skrivena žarišta upale u organizmu. Krvna slika će otkriti eventualne uzroke ove pojave.
Crvenkaste beonjače su znak prehlade ili upale vežnjače. Ako tegobe ne prođu same nakon tri dana, obratite se ljekaru.

NOKTI govore o zdravlju
Naši nokti ponekad izgledaju prilično jadno. Uzroci su uglavnom bezazleni, na primjer, prečest kontakt s vodom ili agresivna sredstva za čišćenje. Ali, pošto se nokti ishranjuju preko krvotoka, oni mogu ukazati i na određene bolesti. Nokti kao kandže savijaju se prema unutra i često su veoma debeli. Ovo može biti posljedica poremećaja cirkulacije. Ako je povijen samo kažiprst, vjerovatno je riječ o nedostatku kalcijuma. Da biste spriječili ovu pojavu, konzumirajte redovno mlječne proizvode, mahunasto povrće i koštunjavo voće.
Uzdužne brazde nijesu razlog za brigu: one ukazuju na nedostatak tečnosti. Dnevno bi trebalo da unesete najmanje dva i po litra vode u organizam. Veoma izražene uzdužne brazde su znak početka dijabetesa, dok naglašene poprečne brazde mogu biti posljedica psihičkih problema (stresa, depresije). Moguće su i u slučaju aktune infekcije ili oboljenja srca.
Požutjeli nokti posljedica su pušenja ili čestog lakiranja. Savjet: Istrljajte nokte limunovim sokom. Ponekad požutjeli nokti ukazuju na poremećaj funkcije jetre ili žuči.

JEZIK šalje razne znake
Kada nešto ne valja u organizmu, onda se to prvo vidi na jeziku: mijenja mu se boja, otiče i stvaraju se naslage na njemu.
Bijele naslage na jeziku ukazuju na gljivičnu infekciju, a uzrok je obično oslabljeni imunološki sistem. Savjet: Pijte po dvije čaše soka od pomorandže dnevno, jer vitamin C jača odbrambene snage organizma.
Jezik boje maline je tipičan simptom šarlaha, infektivne bolesti koja se liječi antibioticima.
Savjet: Za jačanje imuniteta preporučuju se preparati od bunike.
Debele žutobjeličaste naslage na jeziku ukazuju na poremećaj gastrointestinalnog trakta. Nedovoljno kretanje i jednolična ishrana glavni su krivci za lijenja crijeva.
Treba da jedete što više balastnih materija.
Izrazito otečen i blijedoroze jezik možda ukazuje na slabost slezine. Ako primjetite ovaj simptom, obratite se ljekaru.

LICE otkriva oboljenja
Boja tena i bore ukazuju na problem prije nego što osjetimo tegobe. Blijede usne mogu biti znak malokrvnosti. Vodite računa o ishrani, koja treba da bude bogata gvožđem (zobene pahuljice, peršun, riba). Zamolite ljekara da vam preporuči neki preparat gvožđa.
Izrazito crveno lice, često u kombinaciji sa prekomjernom težinom, ukazuje na visok krvni pritisak.
Potražite savjet ljekara. Povišen pritisak u mnogim slučajevima može da se snizi ako se više krećete, a idealno je bavljenje sportovima izdržljivosti.
Uspravne bore iznad nosa često ukazuju na slabost kičme, koja može da se manifestuje kroz napetost u vratu, bolove u leđima i glavi. Ojačajte leđnu muskulaturu.
Crvenkasta, suva koža na nosu može biti simptom neurodermitisa, ali je daleko češće posljedica stresa.
Vježbe disanja su veoma efikasne: sjedite, udahnite duboko dok brojite do osam, kratko zadržite dah, a zatim polako izdahnite.
Vježbu uradite deset puta. Pucanje uglova usana ukazuje na poremećaj u dvanaestopalačnom crijevu.
Hrana koju jedete vjerovatno sadrži suviše kiseline. Savjet: Neko vrijeme izbjegavajte kafu, alkohol i citrusno voće. Mast od nevena ublažava upalu.

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: