Durmitorska Kuca

prva_nagrada

ARHITEKTONSKI KONKURS «NOVA DURMITORSKA KUCA»

EXPEDITIO je nevladina organizacija iz Kotora koja se vec pet godina bavi temama vezanim za arhitekturu i zaštitu graditeljskog nasleda na podrucju Crne Gore. Poceli smo 1997. godine kao grupa od šest studenata arhitekture (pri Klubu Mladih Arhitekata na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu), da bi danas EXPEDITIO prerastao u organizaciju sa preko 140 clanova najrazlicitijeg profila, ali sa zajednickim interesovanjem za arhitekturu, njenu poetiku ali i probleme sa kojima se suocava na ovim prostorima.

Posle mnogobrojnih raznovrsnih projekta na primorju, od studentskih Letnjih škola arhitekture (Perast, Grbalj), preko istraživanja i publikovanja, do radnih kampova, EXPEDITIO je u oktobru 2002, pokroviteljstvom UNDP-a (Ujedinje Nacije – program za razvoj), raspisao javni, anonimni arhitektonski konkurs pod nazivom “Nova durmitorska kuca”.
Povod za raspis konkursa je pojava bespravne i neadekvatne gradnje na podrucju Durmitora koja preti da trajno oblikovno i vizuelno devastira ovo podrucje od izuzetne vrednosti (pod zaštitom UNESCO-a). Raspisivanjem konkursa «Nova durmitorska kuca», želeli smo, ne samo da skrenemo pažnju javnosti na opasnosti pojave bespravne gradnje na Durmitoru, vec i da iznova pokrenemo vecitu temu odnosa tradicionalnog i savremenog u arhitekturi. S toga, ovaj konkurs nije zamišljen samo kao strukovni dogadjaj, vec i kao jedan od podsticaja za razmišljanje o arhitekturi na drugaciji nacin, kao fizickom i mentalnom okviru naših života.

priznanje_biokloma

Konkurs je koncipiran tako da ucesnici ponude idejna rešenja oblikovno, funkcionalno i tehnološki savremene kuce, koja ce poštovati ambijent i komunikaciju sa prirodom i predstavljati moguci novi model buduce gradnje na Durmitoru.Takode iznova je pokrenuta tema prilagodavanja zatecenom prirodnom i izgradenom okruženju na nacin da se uvaže potrebe savremenog korisnika, moderna estetska, funkcionalne i tehnološke norme današnjice.
Interesovanje za konkurs, za nas je bilo neocekivano veliko. Prijavilo se 98 arhitekata i studenata arhitekture iz Crne Gore, Srbije, Republike Srpske, Slovenije i Ukrajine, a pristiglo je 28 radova. Kriterijumi koji su odredili izbor najboljih rešenja bili su regionalnost, savremenost, kontinuitet sa tradicijom, otvorenost koncepta i bioklimatski princip.

priznanje_dizajn

Prvonagradjeni rad delo je studenata arhitekture Gorana i Vanje Petrovica iz Beograda. Odlukom žirija, druga nagrada nije dodeljena, a treca je otišla u ruke arhitekata Vladimira Todorovica i Ivana Djukica iz Beograda. Dodeljena su i dva priznanja – specijalno priznanje za primenu bioklimatskih principa i specijalno priznanje za celovito dizajnersko rešenje.

Kanal MOST-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: