Trava Iva – Teucrium Montanum

Trava Iva pripada porodici usnatica (Familiae Labiatae), a latinski naziv joj je naziv Teucrii montani herba.
Druga imena za travu Ivu su Gorski dubčac i Mali dubčac.Trava Iva raste kao višegodišnji gusti prilegli grm na kamenitom tlu. Listovi su linearno lancetasti, s donje strane bijele boje, a s gornje tamnozeleni. Cvjetovi su blijedožućkasti, zbijeni na vršnim glavicama.Cela biljka je aromatična i jako gorkog okusa.Raste najviše na toplim obroncima brda i planina i na kamenitom tlu.
Branje i prerada:
Beremo nadzemni dio biljke za vrijeme cvetanja tako sto se nožem režu vrhovi biljke sa cvijetom. Suši se na toplom i osvijetljenom mjestu, u hladu.
Ljekoviti sadržaj: eterično ulje, holin, heterozid, saponin, gorke supstance

Upotreba u liječenju:
- tegoba probavnog trakta, slabog rada želuca
- tegoba s crijevima
- žučnih oboljenja
- katara i sluzi disajnih organa
- noćnog znojenja kod tuberkuloze
- tegoba s jetrom i plućima
- bolesti usta i grla, kod raznih infekcija, gljivica i afti.

Iva trava ili dubacac koristi se kao sredstvo za jacanje, lijecenje želudcanih bolesti, bolesti žucnog mjehura i žucnih puteva. U  našim krajevima ljudi imaju neograniceno povjerenje u ljekovitost te male biljke. Odatle uzrecica: trava iva – od mrtva pravi živa

RECEPT
-200 g trave ive
-litar crvenog vina
U staklenu flašu vina dodajte osušenu travu, zatvorite i ostavite da odstoji 8 dana. Uzimajte kašiku vina ujutro natašte (pola sata pre doručka) i jednu pre spavanja.

Priprema caja:
3 kasicice susene i seckane biljke se preliju s 5 dcl hladne vode, čaj odstoji 8 sati, i nakon toga pije 2- 3 puta dnevno, nezaslađen , pre jela.

Kontraindikacije: nisu poznate

About these ads

Još

Organska poljoprivreda – biofarming

Organska poljoprivreda (ekološka, biološka, biofarming) kao dio … [Opširnije...]

Blago je u tebi

Više od trideset godina prosjak je sjedio pokraj puta. Jednoga dana … [Opširnije...]

Probajte i napravite sasvim nove vrste hljeba

Hljeb u svijetu poznat pod nazivom surdough bread, kod nas se zove … [Opširnije...]

Uzgoj kivija (kiwi)

Kivi zahtijeva staništa bez proljetnih i ranih jesenskih mrazova. U … [Opširnije...]

Savjeti beračima pečurki

Prije nego što se upustite, poštovani čitaoci, u avanturu upoznavanja … [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail