Sremuš ili medveđi luk (Allium ursinum)

Sremuš, dar prirode, samonikli lijek, začin i hrana, djeluje blagotvorno kod visokog krvnog pritiska, arteroskleroze, povišenih masnoća u krvi, gripa, prehlade, bronhitisa…
Sremuš ima duguljaste listove intenzivno zelene boje i karakerističan miris bijelog luka zbog čega se dodaje salatama ili varivima. Raste do 20 cm visine, ima uspravnu i tanku lukovicu bijele ili žućkaste boje. Iz lukovice u proljeće izrastu obično 2-3 eliptična, duguljasta i šiljasta lista, tamno zelene boje, sjajni su i pri dnu se postepeno sužavaju u dugačku peteljku. Cvjetovi su oblika zvona, bijele su boje sa veoma prijatnim mirisom.

Od davnina se smatra za ljekovitu biljku. Biohemičari su sigurni da je sremuš čak zdraviji od bijelog luka, zbog obilja alina, materije koja se pod dejstvom kiseonika pretvara u alicin. Divji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim.

Beru se listovi od kojih se pravi salata, a i lukovica koja je bjeličaste boje služi kao pikantan začin. Upotrebljava se svež nadzemni deo biljke, koji se sakuplja prije cvetanja. Mladi listovi su odlična salata puna vitamina, dok su stariji jako ljuti. Lukovica se sakuplja prije sazrevanja sjemena i može se na hladnom očuvati nekoliko dana. Za upotrebu su i nedozreli plodovi koji se pojavljuju ljeti.

U proleće sremuš ima najača ljekovita svojstva, čisti krv, žuč i jetru od toksina nataloženih u organizmu tokom zime.

Terapeutsko djelovanje je kao i dejstvo belog luka. Sremuš sadrži dosta eteričnih ulja i pomaže u liječenju arteroskleroze, visokog krvnog pritiska, a ublažava crijevne i želudačne tegobe, kao i bolesti jetre. Može da spriječi napade migrene. Dobar je kao lijek protiv crijevnih parazita kod djece. Ekstrakt sremuša može pomoći kod bronhitisa i astme. Medveđi luk je dobra odbrana od gripa i groznice, a i kao preventiva od infarkta . Otkanja nesanicu i nesvjesticu. Pomaže lakšem izlučivanju viška sluzi iz pluća pa tako omogućuje iskašljavanje i lakše disanje

Za razliku od bijelog luka, medveđi luk ima karakterističan miris samo dok se jede, posle toga se ne osjeća.
Povoljni efekti ove biljke mogu se primijetiti posle tri nedelje svakodnevnog konzumiranja.

Sremuš na valja sušiti on se koristi u svježem stanju i to listovi koji se beru u proljeće (aprilu i maju) kao i podzemni delovi tj. lukovice koje se sakupljaju ljeti.

Najbolje ga je jesti u svježem stanju kao salatu u kombiaciji sa zelenom salatom; A možete ga staviti u supu, sos ili napraviti namaz za sendviče.

Ne berite medveđi luk ako niste sigurni, jer ga lako možete zamijeniti za otrovni mrazovac, đurđicu ili čemeriku. Ipak, najbolji način prepoznavanja sremuša je miris bijelog luka kada se list protrlja.

Izvor:Zalogaj

About these ads

Još

Zašto još da biramo organsko

Možemo li sa hrane koju jedemo sprati sve te silne hemikalije, … [Opširnije...]

Pjesnici i Tara

Tara je ljepota U koju treba vjerovati Putniče ne žuri Odmori svoje … [Opširnije...]

Prijatelji…

"Moj se prijatelj nije vratio sa linije fronta, gospodine. Molim za … [Opširnije...]

Najveći evropski ski centri

Top lista deset najvećih skijaških područja u Evropi pokazuje da su … [Opširnije...]

Laži su posljedica nepotrebnog straha od čovjeka

Šta o laganju i vrijednosti istine kažu filozofi, umjetnici i … [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail