Sve blagodeti maslacka

Maslacak.Sta reci o njemu?Sigurno ne postoji osoba na nasim prostorima kojoj je nepoznata ova raspostranjena biljka.Ima lijep cvijet,lako se razmnozava,a djeca se cesto igraju njegovim sjemenom koji se kada dodje u kontakt sa vjetrom lako raznosi.Uglavnom je poznat kao korov,ali on ima i ljekovita svojstva.Njegov korjen je dugovjecan.Cvjeta od maja do oktobra.Ima ga mnogo vrsta:barskog,uspravnog,sivozelenog,niskog itd. i uglavnom se razlikuje po listu.
Mnogo ima recepata i nije mali spektar upotrebe maslacka. Koristi se list,korjen, cvijet,pupoljak.Korjen i stabljika sadrze taraksacin,gorku supstancu,koja ako je biljka stara, moze izazvati dijareju i srcane smetnje ako se koristi u vecim kolicinama. Zato se koriste najvise mlade biljke,koje ne izazivaju problemePomaze kod raznih oboljenja,popravlja krvnu sliku,cisti organizam,protiv gihta,ekcema,ublazava reumu,lieci jetru,pomaze lucenje zuci. Pomaze za slabe stomake,diuretik je-sadrzi dosta kalijuma,kombinuje se za plucne bolesti,ima dosta vitamina C,gvozdja,etericnih ulja,inulin,holin,smole. Koristi se i za jelo,kao salata, tursija, corba,varivo,zamjena za kafu,za spremanje travarice,ljekovit med,koristi se kao tinktura,susen,cijedi se medicinski sok…

Za plucne bolesti se koristi u kombinaciji sa krasuljkom (Bellis perennis),koji se nekada kao specificno sredstvo sam upotrebljavao.Medjutim,sada se dodaje i maslacak jer osim sto caju koji se sprema daje ljepsi,sladji i meski ukus,maslacak deluje na jacanje krvne slike,na jetru,sto je odlicna kombinacija sa krasuljkom koji deluje protiv skorbuta i unutrasnjih krvarenja.Caju od krasuljka se dodaje korjen maslacka, tj. njegov sok,a ako nema svezeg soka tu se koristi kao dodatak voda od iskuvanog korjena maslacka,odvarak, u dozi 1-2 kasike dnevno.Daju se dve solje caja dnevno.

Za znojenje se daje caj sa suvim cvijetom zove i dimnjacom u dozi 10-30 grama ali samo u toku osam dana!(zbog efekata koji proizvodi dimnjaca)

Veoma blagotvorno deluje na stomacne probleme,a odlican je za zuc i jetru.Posto je dobar diuretik, pomaze da bolje radi zucna besika,da se bolje steze i luci vise zuci u crijevo,poboljsavajuci njihov rad.Pogodan za ljude sa pijeskom i kamenom u mokracnim kanalima.
Smiruje otecenu jetru.Upotrebljava se sok od maslackovog korjena,izvadjen u jesen,jer u to doba korjen sadrzi najaktivnjije i najljekovitije sastojke.
Sok od svjezeg korjena maslacka 100 grama
90% alkohol 18 grama
glicerin 15 grama
vode 17 grama
uzimati 1 do 2 kasike dnevno.U ovom slucaju pomaze taraksacin(taraksin).Ako nema soka onda se pravi ekstrakt.On se daje najvise jedna kasicica dnevno(1-5 grama)! Ekstrakt sadrzi holin.

Sto se tice kulinarstva,corbe se prave od mladih svezih listova ,sa kombinacijom ostalog zelenisa.Listovi se potapaju preko noci da bi odtsranili gorcinu. Dodatak je kropiru i sargarepi. Korjen se moze jesti i sirov.Dodaje se lozovaci za pravljenje odlicne travarice. Pupoljci se kisjele,stavljaju u tursiju a ponegdje i svjezi cvetovi se koriste.napitak od susenog samljevenog korjena se koristi kao zamjena za kafu,sa dodatkom cikorije.Za salatu se preporucuje maslacak prije cvetanja,sto znaci da je on jedna od prvih proljecnih salata.

evo recepta za pravljenje ljekovitog „meda“ od maslackovih cvjetova:

Otvorene cvjetove okrenute nagore,redjati u teglu da pokriju dno i posuti secerom.Tako redjati red po red do vrha tegle.Pokriti otvor tkaninom i staviti na sunce.Ne smije da se mijesa,a kad pocne da se pretvara u jednolicnu masu(10-15 dana) unijeti teglu unutra i ostaviti da se cijela masa pretvori u „med“ i pozuti.Tada se iscijedi kroz gazu i ponovo stavi u teglu. Uzima se po jedna kasicica ujutro na prazan stomak.Posebno preporuceno za ljude sa slabom krvom slikom i onima koji imaju problem sa zuci!

Nudimo vam nekoliko savjeta o branju ove vrlo zdrave biljke.

Bere se dok još ne cvjeta jer su tada listovi manje gorki. Bolje je brati lišće biljke koja raste u hladu jer je sočnije i manje gorko u odnosu na lišće  koja je tokom rasta izložena suncu. Poboljšava metabolizam i čisti krv i  preporučuje se za regulisanje probave.

Jedna od njegovih karakteristika je i ta da olakšava izlučivanje znoja  i uopsteno osvježava i jača organizam.
Kako maslačak pripremiti za jelo? Najzdraviji je tek malo prokuvan u slanoj vodi. Ohlađenog pripremitea salatu i servirajte kao prilog glavnom jelu.

Maslačak-Tarxacum officinale

Počalji

 

CVIJET MASLAČKA je vrlo ukusan.
Uberite njegov pupoljak i probajte. Tvrdipupoljci mogu se svježi dodavati u salate ili kisjeliti za zimu (kao kapari). Možete ih dodavati i u različite kajgane. Neobično, ukusno i zdravo.CIJELA BILJKA se koristi za cijedjenje soka i pripremanje čaja. Najdjelotvorniji je svjež sok, a ukoliko nema svježih biljaka koristi se čaj od osušenog korjena, listova i cvjetova .. Sok ili čaj od maslačka podstiču rad jetre i bubrega, tj. izbacivanje nepoželjnih materija iz organizma, blagotvorno deluju na vezivnea tkiva (protiv reume). Zbog posebnog delovanja na grudi i mlječne žlezde koriste se kod smanjenja ili prestanka lučenja mlijeka i kod uvećanja grudnih limfnih žlijezda, tumora i cista.

SVJEŽ SOK OD MASLAČKA
se preporučuje se i djeci, 2 – 3 kafene kašičice dnevno ,a odraslima 3 – 4 kašičice dnevno,
najbolje ujutro i uveče.

PRIPREMA ČAJA:
2 kašičice suvog maslačka (korjen, list i cvijet) preliti sa četvrt litra hladne vode, zagrijati i pustiti da vri ne više od minute. Ostaviti čaj da odstoji 10 minuta, pa procijediti. Mjesec dana piti po jednu šoljicu ujutro i uveče.

UPOZORENJE – treba upozoriti da maslačak nije sasvim neotrovan. Koren i stabljika, kao i svi stariji delovi biljke sadrže gorku materiju Taraksacin koja, u većim količinama deluje diuretički a može izazvati i prolive i smetnje u srčanom ritmu. Mladi su listovi, pre razvitka cvjetne stabljike sasvim bezopasni, te ih slobodno obilato koristite, a korjen i stabljiku koristite u umjerenim količinama odnosno kako je naznačeno u recepturama.
Korjen kao začin odnosno dodatak koristiće vašem zdravlju ukoliko ga koristite u umjerenim količinama.

KATAPLAZME od isjeckanih listova i cvjetova delotvorne su protiv čireva i kožnih bolesti, a kupke ruku i nogu ublažiće tegobe izazvane artritisom (stavite šaku cijele sveže biljke na litru vode).

Izvor:Svijet biljaka

About these ads

Još

Ljudski potencijali

Priznati strucnjak iz podrucja ljudskih potencijala drzao je … [Opširnije...]

Čitanje je lijek za stres

Naučnici tvrde da je čitanje (knjiga, a ne novina), najbolji lijek za … [Opširnije...]

Vrganj – kralj pečurki

Vrganj je pečurka koja svakome prva padne na pamet kada se spominju … [Opširnije...]

Ljubavne lekcije velikih filozofa

ŽIVOT PIŠE DRAME Lav Tolstoj (1828-1910) Prije nego su on i … [Opširnije...]

TV stetan za srce

Britanski kardiolozi tvrde da gledanje televizije ili sjedenje pred … [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Portal mozete pratiti na adresama: durmitor.com, durmitor.net, durmitorcg.com, destination-durmitor.org, odjek.com...Za bilo koji oblik saradnje(turistička promocija, razmjena linkova...) pišite na naš e-mail